Kæmpe protest mod lukning af Jersie Skole

Foto: Johan Monggaard
Der var kæmpe fremmøde til byrådsmødet i Solrød mandag aften.
Der var kæmpe fremmøde til byrådsmødet i Solrød mandag aften.

Op mod 200 bekymrede personer var mandag aften mødt op til byrådsmøde i Solrød, her viste det store fremmøde deres modstand mod den foreslåede lukning af Jersie Skole. Med skilte som "Bevar Jersie Skole" og "Stop lukningen af Jersie Skole" lagde skoleelever på Jersie Skole og deres forældre ikke skjul på deres holdning til, hvad de mente om et enkelt punkt på dagsordenen. Nemlig punktet, hvor byrådet skulle tage stilling til at sende en ny skolemodel til høring, hvor Jersie Skole bliver lukket og i stedet slået sammen med Uglegårdsskolen. De mange bekymrede forældre brugte spørgetiden inden byrådsmødets start til at stille flere spørgsmål til borgmester Niels Hörup (V) og i særdeleshed formand for Familie- og Uddannelsesudvalget Tonny Lauritsen. Forældrene er bekymrede for, hvordan det skal gå skoleeleverne ved en sammenlægning, og andre er bekymrede for Jersies fremtid uden en skole. Men trods de mange bekymringer valgte et enigt byråd, at sende forslaget om at nedlægge Jersie Skole til høring. Ved at flytte eleverne fra Jersie Skole til Uglegårdsskolen kan Solrød Kommune nemlig spare omkring seks millioner om året.

Upopulære beslutninger

– Vores rolle i byrådet er at træffe beslutninger – både de populære og de upopulære. Vi har som byråd forholdt os til, at der specielt i det sydlige strandområde er et faldende elevtal. Der er behov for at gøre noget ved det offentlige underskud, og vi skal forholde os til den enkelte sag og skabe tryghed for fremtidens folkeskole, lød det fra borgmesteren under byrådsmødet.

Spørgsmålet om at nedlægge Jersie Skole er et spørgsmål om økonomi. Det slog Tonny Lauritsen fast.

– Det handler ikke om kvaliteten på Jersie Skole. Men ved en sammenlægning kan der spares seks millioner kroner om året, fordi der blandt andet vil komme besparelser på driften, lød det fra Tonny Lauritsen, der dog ikke fik lov til at have ordet alene. For de mange fremmødte buhede flere gange af Tonny Lauritsen.

Del af hovedstadsområdet

Jersie-borgernes bekymring om at Jersie går en svær fremtid i møde uden en skole, og at huspriserne vil falde, er Niels Hörup dog ikke så bekymret for.

– Når man ser på afstanden mellem Jersie Skole og Uglegårdsskolen er der ikke belæg for, at der vil være faldende ejendomspriser, og jeg mener heller ikke, at der belæg for, at det vil blive et socialt-belastet område. Jersie er en del af hovedstadsområdet, og der er et velfungerende landsbylaug. Det vil tage omkring et kvarter at cykle fra Jersie til Uglegårdsskolen, fortæller Niels Hörup, der af 6.a på Jersie Skole fik overrakt 2200 underskifter mod lukningen af skolen.

Mandag 6. juni klokken 19.30 vil der på Solrød Gymnasium være borgermøde omkring lukningen af Jersie Skole. Her kan borgerne få svar på mange af deres bekymringer.