K insisterer på at sende børnecheck-sag til EU-Domstolen

De Konservative fremsætter beslutningsforslag, der skal få regeringen til at håndhæve optjeningsprincippet.

Selv om flere juridiske eksperter slår fast, at det danske optjeningsprincip om børnepenge er i strid med EU-retten, ryster De Konservative ikke på hænderne.

Sagen skal prøves ved EU-Domstolen, slår partiformand Lars Barfoed fast.

– Vi er ikke enige i, at den lov strider mod EU-retten.

– Da vi indførte optjeningsprincippet, fik vi en juridisk vurdering, der gik ud på, at sådan et princip kunne man godt have i Danmark, og jeg ser ikke nogen grund til at ændre den opfattelse, siger Lars Barfoed.

Mandag fremsætter De Konservative et beslutningsforslag, der skal tvinge regeringen til at administrere efter optjeningsprincippet og ikke rette ind efter EU, som regeringen har gjort det siden i sommer efter en henvendelse fra EU-Kommissionen.

Heri lød det, at det danske optjeningsprincip var i uoverensstemmelse med EU's regler. Men det vil De Konservative have prøvet ved EU-Domstolen og er det det, er man parat til at rette ind.

– Naturligvis. Vi skal da følge gældende ret, og den er vi med på. Det skal vi jo gøre. Og så må vi lave loven om, hvis den er i uoverensstemmelse med EU-forordningen, siger Lars Barfoed.

EU-Domstolen har afsagt to domme i henholdsvis 2011 og 2013, hvor EU har vundet over den enkelte medlemsstat. Men det kan man ikke sammenligne, mener Lars Barfoed.

– Dommene handler om statsborgere, der vender tilbage til et land, og jeg mener ikke, at man kan drage en parallel fra de domme til den danske børnecheck, siger han.

Enhedslisten har bebudet, at man vil stemme for De Konservatives beslutningsforslag, såfremt regeringens støtteparti ikke kan blive enige med regeringen om en aftale om børnechecken, hvor partiet kræver strammere kurs over for social dumping.

I 2010 vedtog VK-regeringen og Dansk Folkeparti et optjeningsprincip, så udlændinge først får børnecheck, når de har arbejdet to af de seneste 10 år i Danmark.