Juleaftens stegte and

Juleaftensdag skal være fredelig og rolig. Ikke noget med sved på panden og andefedtet køkkengulv. Tid til at pakke de sidste gaver ind, pynte juletræet og tid til hygge. Derfor steger vi anden eller ænderne dagen før.

Svend Erik Olsen

And med majroer og svesker

4 personer

1 stor and (3 – 3,5 kg)

12 mellemstore hvidroer (majroer)

24 udstenede svesker

1/2 liter andefond

1/4 liter piskefløde

smør, salt og peber

Gnid anden ud- og indvendig med salt og peber og læg den med brystet opad på risten i bradepanden. Sæt anden i den 160 grader varme ovn i 2 timer. Lad den køle helt af. Skær brysterne og lårene af skroget og sæt dem til side på et køligt sted til de skal bruges igen juleaften.

Del skroget i mindre stykker, kom det i en gryde med en porretop og en gulerod skåret småt ud, 1 løg skåret i kvarter, 4 persillekviste, 2 timiankviste, 1 stort laurbærblad, 4 kryddernelliker, et stykke hel kanel og 8 peberkorn. Kog bradepanden af med vand og hæld det i gryden til andeskrog og grønt. Kom koldt vand på så skrog og grønt er dækket. Lad andefonden småkoge i 2-3 timer. Skum nu og da og supplér med vand, når vandstanden synker. Sidste gang med en flaske porter. Hæld suppen gennem en finmasket sigte og sæt suppen koldt natten over.

Når skroget er kølet så meget af, at man kan røre ved det, kan der pilles så meget kød af det, hals og vinger, at man kan lave en lille portion anderillette eller bruge det som fyld i butterdejspiroger. Det er hyggeligt arbejde i juledagene eller mellem jul og nytår.