Islandske eks-ministre risikerer tiltale

Snævert flertal i en islandsk granskningskommission anbefaler, at fire tidligere mindre stilles for retten som medansvarlige for landets finanskrise.

Islands tidligere statsminister Geir Haarder bør tiltales for sin rolle i finanskrisen.

Det mener en granskningskommission i det islandske parlament, Altinget.

Også den tidligere udenrigsminister Ingibjörg Solrun Gisladottir, tidligere finansminister Arni Mathiesen og tidligere erhvervsminister Björgvin Sigurdsson har gjort sig skyldige i grov forsømmelse og bør stilles for retten, mener kommissionen.

Granskningskommissionen står dog stærkt splittet. Det er kun fem af de ni medlemmer, der står bag den rapport, der blev fremlagt lørdag.

Altinget påbegynder sin behandling af rapporten mandag og skal tage stilling til, om Haarde og de øvrige ministre skal stilles for Landsdomur, en specialdomstol, som blev oprettet i 1905 til at behandle sager mod regeringsmedlemmer, som kunne mistænkes for lovbrud.

Den særlige domstol har aldrig haft en sag på sit bord, og Altingets behandling bliver derfor imødeset med stor spænding i Island.

– Dette er en alvorlig anklage mod vores politiske system, vores politikere, mod parlamentet og mod børsen, siger statsminister Jóhanna Sigurddardottir.

Hun beklager, at det ikke er lykkedes granskningskommissionen at nå frem til enighed, og hun vil ikke kommentere indholdet af rapporten.

Islands tre største banker gik konkurs i efteråret 2008 – dybt forgældede som følge af deres voldsomme iver efter at ekspandere i udlandet.