Iskold debut

Romanen 'Hungersnød' dokumenterer et smertefuldt kapitel i finsk historie

Af Sus Nørding, Holte Bibliotek

Op mod 15 procent af den finske befolkning døde under den finske sultkatastrofe i året 1867-1868. Et sent forår og en kold og våd sommer blev katastrofal for høsten. Frosten slap først sit tag tæt på midsommer og tog fat igen allerede i slutningen af august.

Uden høst intet brød. Dette katastrofeår er den historiske scene for Aki Ollikainens iskolde debut 'Hungersnød', og romanen dokumenterer således et smertefuldt kapitel i finsk historie – og den har (måske derfor) vundet fire af Finlands litterære priser. Romanen var i øvrigt også nomineret til Man-Booker prisens Longlist som den eneste skandinaviske roman i 2016.

Hovedpersonen er den fattige bondekone Marja, som i isvinteren 1867 af nød og sult begiver sig ud på sin egen hungermarch mod Skt. Petersborg med sine to små børn. Hun har måttet efterlade sin døende mand i deres lille hus. Et af de temaer, som præger beskrivelsen af rejsen, er det tiltagende sammenbrud af normer og regler, når nøden hærger, og det er umuligt ikke at læse bogen i lyset af vore dagens flygtningekatastrofer.

Parallelt med fortællingen om den lille familie følges to velstående brødre, Erik og Teo. Bogen slutter heldigvis med håb, med tanken om at der er en fremtid!

Forfatter: Aki Ollikainen

Titel: Hungersnød

Udgivelseslår: 2016