Indsatte med muslimsk baggrund jubler over drab i tv

Betjente må jævnligt fjerne hyldestsymboler for Islamisk Stat i de danske fængselsceller.

12 års fængsel fik Stig Friis Therkildsen for legemsangreb, hærværk, manddrab, usømmelig behandling af lig, forsøg på brandstiftelse, tyveri og mandatsvig.
12 års fængsel fik Stig Friis Therkildsen for legemsangreb, hærværk, manddrab, usømmelig behandling af lig, forsøg på brandstiftelse, tyveri og mandatsvig.

Flere indsatte med muslimsk baggrund jubler højlydt, når tv viser nyhedsindslag om terror, halshugninger og døde amerikanske soldater.

Og jævnligt må fængselsbetjente konfiskere hjemmelavede symboler for Islamisk Stat, der bliver hængt op på celledørene.

Det er en del af virkeligheden i de lukkede fængsler i Ringe og Nyborg, fortæller tillidsrepræsentanterne for fængselsbetjentene på Fyn til Fyens Stiftstidende.

– Vi oplever indsatte, som står og jubler og råber "længe leve Palæstina" eller "død over jøderne", når der eksempelvis er noget om selvmordsangreb i tv, lyder det fra tillidsmand for fængselsbetjentene i Statsfængslet i Ringe Steen Østergaard.

Det billede kan Mette Nielsen, tillidsrepræsentant for betjentene i Statsfængslet i Nyborg, genkende.

– Vi har indsatte, som højlydt bifalder, når de ser nyhedsindslag om amerikanske soldater, der er blevet dræbt, siger hun.

Mette Nielsen fortæller til avisen, at hun og kollegerne også jævnligt må pille hyldestsymboler for Islamisk Stat ned fra celledøre.

Mindre end en uge efter, at den 22-årige og netop løsladte Omar Abdel Hamid El-Hussein dræbte to personer og sårede fem betjente, præsenterede regeringen i går et nyt anti-terror-udspil. Regeringen vil øge indsatsen mod radikalisering i fængslerne.

Og det er et godt initiativ ifølge Kim Østerbye, formand for de fængselsansatte.

– Men der skal følge penge med, hvis det skal nytte, siger Kim Østerbye til Fyens Stiftstidende.