I olympisk sejlklasse skælder mændene ud på kvinderne

I Nacra 17-klassen høres der indimellem skænderier mellem besætningerne på andre både, siger dansk OL-sejler.

I olympisk sejlklasse skælder mændene ud på kvinderne
Lin Ea Cenholt og Christian Peter Lübeck indledte onsdag konkurrencen i Nacra 17 med tre sejladser. Duoen indtager en 10.-plads efter den første konkurrencedag. (Arkivfoto).
Lin Ea Cenholt og Christian Peter Lübeck indledte onsdag konkurrencen i Nacra 17 med tre sejladser. Duoen indtager en 10.-plads efter den første konkurrencedag. (Arkivfoto).

Nogle lidt gammeldags kønsrollemønstre lader til at trives i den olympiske klasse Nacra 17.

I katamaranbåden er det et krav, at den to-personer-store besætning udgøres af en mand og en kvinde.

På stort set alle både er det manden, der er rorsmand, mens kvinden har den mere fysisk krævende opgave som gast.

På den danske båd er det lige omvendt. Her er det Lin Ea Cenholt, der er rorsmand, mens Christian Peter Lübeck er gast. Det giver danskerne en fysisk fordel.

– Det er kun os og et andet team, der har den rollefordeling. For det meste er kvinden gast og manden styrmand.

– Når vi kommer ud til topmærket og skal vende, så skal der indimellem bruges mange kræfter, og der kan vi høre, at der er mange kvinder, der får skældud, siger Lin Ea Cenholt.

– Når der er vind, så har vi en fysisk fordel i de situationer, for CP (Christian Peter Lübeck, red.) er altså stærkere end de fleste kvinder, og vi kan se, at de andre bliver sure på hinanden.

– Nacraen er en fysisk krævende båd, og når vi flyver, så løber CP frem og tilbage på siden af båden, og det gør han altså hurtigere end mange kvinder, siger hun.

Nacraen er udstyret med en såkaldt foil, hvilket betyder, at den løfter sig over vandet, så den nærmest er flyvende.

Den meget ensidige kønsfordeling i bådklassen skyldes ifølge Lin Ea Cenholt formentlig, at der ikke tidligere har været så stor tradition i sejlsporten for, at kvinder har sejlet katamaraner.

– Det ser nok anderledes ud om ti år, hvor der vil være flere med samme konstellation som os, for som jeg ser det, så giver det os en fordel, siger rorsmanden.

Sportschef i Dansk Sejlunion, Thomas Jacobsen, er enig i, at danskerne har en fordel, men den er ikke så entydig.

– Kønsfordelen er der, men den bliver hurtigt udlignet over de flest sejladser. Der er fordel for mændene, når det er fysisk, men det er ikke alle dage, at der er behov for det fysiske.

– Ingen tvivl om, at Nacraen kan være en tung båd at sejle, specielt når der er tre sejladser i blæsevejr, for så kan man godt mærke det, og så er konstellationen skidesmart.

– Men på den anden side, så synes jeg, at nogle af de mandlige rorsmænd sejler mere aggressivt og flabet end kvinderne, og det får de også belønning for, siger sportschefen.

Thomas Jacobsen mener ikke nødvendigvis, at det er forældede måder at anskue kønsrollerne på, der gør, at flere mænd end kvinder er rorsmænd.

– Det handler meget om, at man har en god rorsmand, så sætter man den person ved roret, og en god gast sætter man til at gaste.

– CP er blandt verdens bedste gaster, synes jeg. Han var også med i Rio i 49'er sammen med Jonas Warrer, hvor de blev nummer fire, og han er meget erfaren på den post.

– Lin havde måske lidt mindre erfaring, men hun er en dygtig rorsmand, så derfor var det for os den mest logiske kombination, siger sportschefen.

Lin Ea Cenholt og Christian Peter Lübeck indledte onsdag konkurrencen i Nacra 17 med tre sejladser. Det endte med placeringer som nummer 8, 8 og 10.