Grundlovsdag afholder Gl. Holtegaard fernisering på sin sommerudstilling af samtidskunstneren Christian Vind (født 1969), der foruden kunstnerens eget navn har fået undertitlen
Tegn og underlige gerninger. En Silkeborgfortolkning.
Som kunstkyndige læsere måske allerede har luret, handler udstillingen for en stor del om Vinds fascination af Silkeborgs stolte søn, verdensberømte Asger Jorn, der skrev en bog med selvsamme titel i 1970.
Den unge kunstner der blev færdig fra Kunstakademiet i 2003 har selv stået for udvælgelsen og designet i udstillingen, der foruden egne værker rummer en række af Asger Jorns, samt et udvalg af begges private kunstsamlinger.
Ikke som en ung kunstners forsøg på at kopiere den berømte Cobramaler, men som et nutidigt forsøg på dialog, forklarer Susanne Bruhn, der er kurator på udstillingen.
Christian Vind kopierer hverken Asger Jorns malerteknikker eller teoretiske tankesæt, men refererer i stedet gentagne gange til Asger Jorns – udenfor kenderkredse – mere ukendte værker og kunstneriske eksperimenter. Bruger dem til egne kommentarer på samtiden og til at fremvise nye sider og tolkninger af Jorn.
Samtidig sker det i et finurligt billedsprog, hvor både kunstkenderen, der nemt fanger Vinds mange referencer til kunsthistorien, og begynderen, får noget at tænke over.
Ikke mindst, når det gælder at sætte spørgsmålstegn ved vores egen samtid.
"Christian Vinds kunst går ikke mindst tæt på os i forbrugersamfundet. Han finder ting, som vi normalt bare ville smide ud og kommenterer på, hvad vi bruger og ønsker os. Det kan for eksempel være en ønskeseddel, en bon fra netto eller andre ting, vi bruger i det daglige. Ved at sætte dem ind i en kunstnerisk og kunsthistorisk kontekst formår han derved at sætte spørgsmålstegn ved, hvad kunst i det hele taget er," siger Susanne Bruhn.
Christian Vind, der blev færdig på Kunstakademiet i 2003, giver på Gl. Holtegaard prøver på sine evner indenfor et væld af kunstneriske genrer.
Fra de såkaldte artistbooks, til folde-ud-bøger, postkort, tegninger og collager til et kæmpemæssigt vægmaleri, gengivet efter en jernaflejring på en knytnæve stor sten, han tilfældigt fandt i Rhöne-floden for nogle år siden.
Og ikke mindst af elementer fra bogtrykkerkunsten. Med på udstillingen er således en stribe tegninger på papirark, præget af en tom messingplade.
Resultatet – at det ved første øjekast ligner bogtryk og derved muligheden for kopi og gentagelse. Men faktum, at der er tale om kostbar unika kunst.
"Det er noget han leger meget med. Du kan sige, at for Christian Vind er kopien for så vidt lige så meget værd som originalen," forklarer Susanne Bruhn om striben af bogsider, hvor kunstneren ofte har krydret værket med skarpe statements, pudsige ord, tegn og elementer.
Tegn og underlige gerninger
er blevet til i et samarbejde mellem Christian Vind, Silkeborg Kunstmuseum – hovedsamleren af Jorns kunst – og Gl. Holtegaard. Udstillingen er allerede blevet vist på museet i Silkeborg, hvor den blev præmieret af Statens Kunstfond for dens udvalg, installation og unikke vægmalerier.
Gl. Holtegaard afholder fernisering Grundlovsdag kl. 17 og Christian Vinds univers kan ses frem til den 10. august.
Entré 60 kroner, dog 10 kroners rabat for seniores og studerende. Åbent tirsdag til fredag kl. 11-16, lørdage og søndage kl. 11-17.