Hurtigere mad i køkkenet

Egedal Kommune har nedbragt den tid, det tager, at lave 2800 frokostmåltider med hele 20 procent

Egedal Kommune har, gennem et såkaldt Lean-projekt, nedbragt den tid, det tager, at producere mad i det store køkken på Damgårdsparken i Stenløse, der både leverer mad til kommunens pensionister og daginstitutioner.

29 medarbejdere har været igennem processen, hvor de sammen med konsulenter fra Egedal kommune og Teknologisk Institut har effektiviseret en række arbejdsprocesser.

Med stopur og arbejdsgangsanalyser har konsulenterne – sammen med medarbejderne – fundet nye og smartere måder at samarbejde på, så tidsforbruget til at producere maden er reduceret med 20 procent. Samtidig er arbejdsglæden blandt medarbejderne steget. 85,7 procent af medarbejderne svarer, at de nu er godt tilfredse med arbejdet. Før Lean havde 'kun' 79,2 procent den holdning.

Egedal Kommune forventer, at prisen for både børnemad og ældremad kan sættes ned, når effekten af Lean-projektet for alvor viser sig.

Egedal Kommune har, siden starten i 2007, igangsat godt 50 tværgående og lokale Lean-projekter. Alene på det specialiserede socialområde har Lean eksempelvis bidraget til at hente ekstra refusionsindtægter hjem for omkring 13 millioner kroner.

Stramme budgetkrav, behovet for en øget konkurrenceevne og ønsket om at være en attraktiv arbejdsplads medfører, at Egedal Kommune nu planlægger nye Lean-forløb de kommende år, der kan skabe nye og smartere måder at arbejde på.