Hundredvis skriver under på kamp mod sexisme i lægefaget

Underskriftsindsamling mod sexisme i lægefaget får hundredvis af underskrifter.

En underskriftsindsamling med titlen "Stop sexisme blandt læger" har lørdag morgen fået over 540 underskrifter, beretter TV2.

I teksten, som der skrives under på, beskrives en række eksempler fra kvindelige læger såsom uønskede kys på halsen og invitationer til at sidde på en overlæges skød.

I teksten beskrives både uønsket seksuel opmærksomhed, men også forskelsbehandling på basis af køn, såsom en kvindelig lægestuderende, der blev råbt ad til en morgenkonference, fordi hun var gravid og derfor ikke kunne assistere ved en operation med strålingsrisiko.

– Det handler ikke om enkelte læger, der er rundet af en svunden tid. Det handler om en kultur, hvor hierarkiske strukturer og tidsbegrænsede ansættelser gør det nemt at misbruge sin magt, lyder det i teksten.

Underskriftsindsamlingen foregår på hjemmesiden Skrivunder.net. Og lørdag morgen klokken otte har 545 givet sin underskrift. Underskriverne kan både vælge at være anonyme, men kan også afgive en kommentar.

Af de kommentarer, der er afgivet, fremgår det, at både læger, sygeplejersker, lægestuderende og kommende lægestuderende har skrevet under.

I teksten, som man kan skrive under på, beskrives også et dilemma for unge studerende og nyuddannede, der skal opveje, om de vil afvise berøringer fra en overlæge eller vejleder med risiko for, at en stilling eller et projekt dermed ryger på gulvet.

Teksten henviser i starten til en underskriftsindsamling i mediebranchen. Her skrev over 1600 kvinder under på et brev, der gav udtryk for en udbredt kultur med sexisme og seksuelle krænkelser i mediebranchen.

Fredag aften publicerede Politiken et debatindlæg fra 322 kvinder med fortid eller nutid i otte politiske partier, der også beskriver en kultur med sexisme og seksuelle overgreb i de politiske partier.

Indlægget er suppleret af 79 eksempler. Et af dem lyder:

– En blandt os har oplevet få en finger stukket op i skridtet af et folketingsmedlem til et landsmøde under festen, hvor hun dansede med en anden partifælle. De fandt det begge vældigt morsomt.

Ifølge Berlingske har mindst 15 medlemmer af Folketinget givet udtryk for, at de har oplevet sexistisk adfærd fra kolleger på Christiansborg.

Læs TV2''s artikel her

Se underskriftsindsamlingen her