Hollywoods sejeste kvindelige rumhelt

Sigourney Weaver har sat nye standarder for kvindehelte og slået en streg under, at højde kan være en fordel, også for kvinder. Den 8. oktober fylder hun 70.

Dengang 69-årige Sigourney Weaver fotograferet sidste år ved uddelingen af instruktørernes svar på en Oscar, den prestigefyldte DGA Award, som uddeles af den amerikanske instruktørsammenslutning.
Dengang 69-årige Sigourney Weaver fotograferet sidste år ved uddelingen af instruktørernes svar på en Oscar, den prestigefyldte DGA Award, som uddeles af den amerikanske instruktørsammenslutning.

Den garderhøje amerikanske skuespiller Sigourney Weaver, der 8. oktober fylder 70 år, kan ikke nævnes uden også at sige Ripley.

Rollen som den sammenbidte Ellen Ripley på jagt efter syredryppende uhyrer i Ridley Scotts stilskabende rumgyser "Alien" blev Weavers internationale monstergennembrud.

Ripley anses som en af filmhistoriens mest ikoniske kvindelige heltefigurer og en scifi-actiondronnning, før Marvels superheltefilm blev moderne.

– Jeg er meget stolt af Ripley-figuren, for hun kunne ikke være mere forskellig fra mig selv.

– Når der sker noget slemt, gør hun altid sin pligt uden at give op. Mens jeg selv ville være typen, der fortalte vittigheder for at aflede rædslen, sagde Weaver i sommer til det amerikanske Parade Magazine.

Hun spillede Ripley i fire film, og først for nylig blev mange års verserede rygter om en 5'er lagt ned til mange fans skuffelse.

Til gengæld genoptager Sigourney Weaver nu mange år efter sin rolle i de storsælgende kultfilm om "Ghostbusters" fra 1980'erne.

Den nye film – igen sammen med spøgelsesjægerne Bill Murray and Dan Aykroyd – får premiere til næste år. Også i en anden og senere storsælger, "Avatar", er Weaver med i 2'eren, når den får premiere 2021.

Så karrieren har i høj grad vist sig langtidsholdbar. På trods af at Sigourney Weaver fra barnsben var helt overbevist om, at hun med sine 182 centimeter var alt for høj til nogensinde at blive skuespiller.

Siden er anerkendelserne dog kommet for mange andre og også mere raffinerede roller end rumheltinden.

Hun er undervejs af filmmagasinet Empire både kåret som en af de 100 mest sexede skuespillere i filmhistorien og som en af de 100 største filmstjerner.

Samtidig har hun tre gange været Oscar-nomineret. Blandt andet som gorilla-forkæmperen Dian Fossey i livsfarlig kamp for de store menneskeaber i Rwanda og som tough karrierekvinde i "Working Girl".

Hun fik dog ingen Oscar, men i 1989 en Golden Globe for både bedste hovedrolle og bedste birolle.

Weaver har de seneste 35 år været gift med teaterinstruktøren Jim Simpson, som hun har en voksen datter med.