Hold knoglerne sunde hele livet

Få gode råd om sundhed og fitness af Jean Vennestrøm, der er sundhedscoach, ph.d. i sundhed og ernæring og driver virksomheden 'Kvindelivet' i Birkerød

Foto: Jean Vennestrøm

Der forekommer årligt 10.000-12.000 hoftebrud i Danmark, hvilket gør det til den dyreste enkeltsygdom, fordi det medfører ca. 300.000 sygehussengedage om året. Men hvorfor og hvad kan du gøre?

Årsagerne til de mange hoftebrud skal dels findes i den højere levealder og dels en forringet knoglekvalitet. Det er muligt at forbedre knoglekvaliteten hele livet, men det bedste tidspunkt er i barn- og ungdommen inden toppunktet for knogleopbygningen finder sted midt i tyverne. Det er dog aldrig for sent at gøre en indsats.

Så hvad kan du gøre? Mange studier har slået fast at sund kost rig på kalcium, magnesium og D-vitamin medfører en stærkere knogle. Af madvarer rige på kalcium findes: mælkeprodukter, havregryn, mandler, grønkål, persille, pistacienødder, spinat, hasselnødder, æggeblommer, broccoli og appelsiner. Mens madvarer rige på D-vitamin er: Laks, ål, tun, hellefisk, torskerogn, sardiner, æggeblommer. Hvis du spiser varieret og dagligt indtager noget af ovenstående behøver du umiddelbart ikke et kosttilskud med kalcium og D-vitamin.

Motionen skal også ind over, men her er det ikke ligegyldigt, hvilken motionsform du vælger. Den skal helst indeholde hop eller kraftigere landinger. I og med at slaget i landingen stiller et større krav til knoglekvaliteten, bliver denne stærkere såfremt motionen udføres jævnligt. Nyere studier viser, at tung styrketræning igennem længere tid også har en positiv indvirkning på knoglekvaliteten.

Så vil du gøre en indsats for at sikre dine knogler livet igennem, skal der både satses på varieret kost og lidt hårdere motion.