Holbækkere vil være kernesunde

Holbæk
Holbækkerne er grebet af den grønne bølge. En helsekostbutik har tredoblet omsætningen, og en boghandler melder om mange forudbestillinger på nye livsstilsbøger.

Foto: Margrethe Groth Frederiksen
Nyeste skud på livsstilsstammen, bogen "Kernesund mad", udkom torsdag. Storkfelt Bog & Idé på Ahlgade i Holbæk melder, at bøgerne går som varmt brød.
  Foto: Mik
Nyeste skud på livsstilsstammen, bogen "Kernesund mad", udkom torsdag. Storkfelt Bog & Idé på Ahlgade i Holbæk melder, at bøgerne går som varmt brød. Foto: Mik

Valleprotein, hørfrøolie og bøtter med "Birkesød" stryger over disken i helsekostbutikken Drogeri 1 i Holbæk.

Faktisk går salget af produkterne så godt, at hverken indehaver Lis Karlsen eller leverandørerne kan følge med efterspørgslen.

Flere af de populære produkter er nu i restordre hos producenterne.

– Salget er eksploderet den seneste måned. Det er gået helt agurk. Jeg vil tro, omsætningen er tredoblet, siger Lis Karlsen og fortsætter:

– Vi har været nødt til at holde op med at skrive folk op til produkterne, fordi vi ikke ved, hvornår vi kan skaffe dem.

Bestsellerbøger synkroniserer indkøbslister

For øjeblikket må Drogeri 1 skuffe de kunder, der er på jagt efter hørfrøolie og kokosolie.

– Men så har jeg til gengæld fået valleprotein tilbage på hylderne igen, siger Lis Karlsen.

Proteinpulveret, olierne og sukkerproduktet Birkesød er gengangere i opskrifterne i flere af de livsstilsbøger, som har vundet indpas i tusindvis af danske køkkener.

Det er hovedsageligt bøgerne "Kernesund familie sådan" og opfølgeren "Kernesund mad", der kom på gaden i torsdags, "Køkkenrevolution på høje hæle" og "10 år yngre på 10 uger", der får holbækkerne til at skrive de samme ting på indkøbslisten.

Ninka Mauritson, der er kvinden bag bestselleren "Kernesund familie sådan", er således fortaler for en kost uden raffineret sukker, hvidt brød og ditto pasta og ris, ligesom almindelig komælk også er bandlyst. Maverne skal i stedet fyldes med masser af grønne og grove produkter, ris- eller sojamælk, proteinpulver og bestemte olier.

Lis Karlsen håber, holbækkernes begejstring for den sundere livsstil varer ved.

– Interessen plejer jo at dale en smule med tiden, siger hun.

Måneders ventetid på bibliotekernes bøger

Hos Storkfelt Bog & Idé på Ahlgade i Holbæk har indehaver Lene Storkfelt også noteret sig holbækkernes store interesse for de sunde bøger.

Adskillige kunder havde skrevet sig op til et eksemplar af den nye "Kernesund mad". En bog, hvis første oplag for længst er udsolgt fra forlaget.

– Vi kan mærke, at der er mange, der er med på den bølge, at hele familien skal spise sundt, siger Lene Storkfelt, der har bestilt 125 eksemplarer hjem af den nye bog.

– Det er mange eksemplarer, når man taler den type bog i Holbæk, men vi regner med at kunne sælge flere. Det her er bare første ombæring, fortæller Lene Storkfelt.

Også på kommunens biblioteker skaber bøgerne travlhed ved lånerskranken.

Fredag ved middagstid var samtlige eksemplarer af bogen "Kernesund familie sådan" udlånt, og der var reservationer svarende til mellem én og otte måneders ventetid.

mgf@nordvest.dk