Hjort: S-SF plan mangler 10 milliarder

Finansministeren har regnet på S og SF's finanslovforslag og kommet frem til, at der mangler 10 milliarder kroner. "Hykleri", lyder det fra De Radikale.

Socialdemokraterne og SF's finanslovforslag efterlader et hul i statskassen på 10 milliarder kroner.

Det vurderer finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), efter at de to oppositionspartier mandag fremlagde deres fælles finanslovforslag.

Finansministeren tog tirsdag – under stor opstandelse – pludselig ordet under Folketingets førstebehandling af VK-regeringens finanslovforslag.

Selv om Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, SF's gruppeformand, Ole Sohn, og De Radikales gruppeformand, Margrethe Vestager, højlydt beklagede sig over, at de ikke kunne komme til genmæle, så fik finansministeren lov til at fremlægge sit regnestykke.

Et regnestykke som angiveligt viser, at Socialdemokraterne og SF's forslag ikke opfylder EU's krav om en gennemsnitlig styrkelse af den offentlige økonomi med en halv procent af BNP om året frem til 2013.

– Selv med de voldsomme skattestigninger er det ikke nok til at indfri henstillingerne fra EU, siger finansministeren og fortsætter:

– Det er Finansministeriets foreløbig vurdering efter den første gennemgang af S og SF's udspil, at der mangler i størrelsesorden 10 milliarder kroner for at indfri de mange løfter og derudover styrke de offentlige finanser via nye initiativer for 24 milliarder kroner, som EU-henstillingen kræver.

Ifølge Claus Hjort Frederiksen skyldes de manglende penge, at Socialdemokraterne og SF ikke kan forvente at få de forventede penge ind fra nogle af de foreslåede skattestigninger, ligesom andre af indtægterne kun er midlertidige.

Blandt andet mener finansministeren, at de to oppositionspartier ikke kan forvente at få fire milliarder kroner ind fra en genindførelse af skatten på handel med aktier, fordi handlen så blot vil flytte til udlandet.

De Radikales finanspolitiske ordfører, Morten Østergaard, anklager Claus Hjort Frederiksen for "hykleri".

For heller ikke finansministeren anviser nogen løsning på, hvordan han vil overholde kravet om en nulvækst i det offentlige forbrug samt skaffe bebudede fem milliarder kroner i 2013 fra en række reformer, siger Morten Østergaard.