
Det er sommer, det er sol, og det er risiko for at dehydrere og få solstik. På Hvidovre Hospital mærker de en stigning i antallet af ældre patienter, som bliver indlagt, når kviksølvet i udendørstermometret skyder i vejret.
»Vi ser helt sikkert flere ældre patienter, når solen skinner, og det er varmt i vejret. Det kan skyldes solstik, eller at de ikke får nok at spise, men oftest skyldes det, at de ikke får drukket nok,« siger Maria Holte Nielsen, som er overlæge på Hvidovre Hospitals geriatriske afsnit.
I virkeligheden skal der slet ikke så meget til. Maria Holte Nielsen fortæller, at hun møder både ældre og pårørende, som tror, at man helst skal drikke tre-fire liter om dagen eller mere. Men det passer ikke.
»De ældre har slet ikke behov for så meget væske. For langt de fleste er halvanden liter nok. Hvis de får 3-4 liter, risikerer de at blive syge af for meget væske,« siger Maria Holte Nielsen og råder til, at man måler væsken nøje af hver dag, så man er sikker på, at der bliver drukket nok, men ikke for meget.
»Man kan jo fx begynde dagen med at hælde nogle halvliters flasker op. Så bliver det lettere at holde styr på, hvor meget man får. Ellers er tommelfingerreglen, at man skal drikke cirka 10 glas væske fordelt ud over dagen. Det er en god ide at sætte et kryds, hver gang man drikker et glas, så man kan holde styr på det,« siger hun.
Det er ikke kun efter hvert glas vand, man kan sætte et kryds. Det kan også være efter hver kop. Kaffe og te tæller nemlig også med i væskeregnskabet.
»Det er en skrøne, at kaffe og te ikke tæller som væske. Det er rigtigt at begge dele er let vanddrivende, men ikke i en grad så de ikke skal tælles med. Selvfølgelig skal man ikke udelukkende drikke 10 kopper kaffe, men et par stykker om dagen er helt fint,« siger Maria Holte Nielsen og forklarer, at alle slags væsker tæller – altså både saft, juice, sodavand mv.
Hun forklarer, at ældre over 70 år er i øget risiko for ikke at få væske nok, fordi de ikke føler tørst på samme måde som yngre mennesker gør.
»Det kan godt snyde, fordi de ikke er tørstige, og hvorfor skulle man drikke, når man ikke er tørstig? Men man kan altid holde øje med urinen. Hvis man tisser mindre og urinen bliver mørk, er det tegn på, at der er for lidt væske i systemet. Ligesom svimmelhed eller forvirring er typiske tegn på, at kroppen mangler væske,« siger Maria Holte Nielsen.
Det er dog ikke kun manglende væske, som kan sende de ældre på hospitalet. For meget solskin kan også være synderen. Maria Holte Nielsen råder derfor ældre til at søge ind i skyggen, når solen står højest.
»Det er vigtigt, at komme udenfor og få noget sol, men ældre skal så vidt muligt holde sig i skyggen, når solen står højest, og det er meget varmt. Hvis man fx døjer med svimmelhed, bliver det let forstærket, når man sidder i solen. Og når man opholder sig i sol og varme, er det selvfølgelig ekstra vigtigt at få væske nok,« siger hun.