Hillerød Kommune vil have styr på priserne

Forbrugermagasinet Kontant afslører høje madpriser. Ikke i Hillerød, men kommunen strammer alligevel op

Foto: Claus Kjærsgaard

Hillerød Kommunes økonomidirektør Rasmus Bjerregaard er ikke i tvivl: Vejen frem, hvis man vil gøre så billige indkøb som muligt er store forpligtende indkøbsaftaler.

Kommunernes indkøbsaftaler kom tirsdag i søgelyset, da forbrugermagasinet Kontant kiggede på indkøb i daginstitutioner.

Kontants eksempler fra især Roskilde og Københavns Kommune viste, at stort set alle indkøb viste sig at være væsentligt dyrere end i det nærmeste supermarked.

Forklaringen er til dels, at kommunerne er bundet af blandt andet EU-lovgivning til at sende for eksempel madindkøb i udbud.

Problemet kan i princippet også findes i Hillerød Kommune. Her benytter man sig af de aftaler som Staten og Kommunens Indkøb indgår, fortæller økonomidirektør chef Rasmus Bjerregard.

Han beskriver selv eksemplerne fra Kontants udsendelse som ?relativt groteske?.

Det er da heller ikke en situation, som man umiddelbart kan genkende i Hillerød Kommune. Selv om der kan være enkeltstående eksempler på dyrere varer:

?Du vil altid på et eller andet tidspunkt kunne finde varer på tilbud, der er billigere end vores aftaler,? fortæller Rasmus Bjerregaard.

Han er dog overbevist om at i det store regnestykke, så er det en klar økonomisk fordel for kommunen med de store indkøbsaftaler.

Man skal nemlig også tage de ekstra ting med, der er dækket af indkøbsaftalen. For eksempel helt banalt, at varerne afleveres, og ikke skal indkøbes og hentes. Og at man for eksempel skal bruge tid og kræfter på at indskanne fakturaer, så de er inde i kommunens digitale bogføring.

Kontant kunne berette om megt dyre vandmeloner, og for eksempel ost,. æg og mælk til overpris.

Når Rasmus Bjerregaard får henvendelser om ting, det er billigere at købe ?uden for systemet?, er det mere ting som billige computere i Aldi og lignende, der fremhæves.

Også i den sammenhæng mener Rasmus Bjerregaard, at kommunens prisaftaler umiddelbart er de mest konkurrencedygtige.

Det er dog noget, som Hillerød Kommune under alle omstændigheder vil undersøge.

Nogle af leverandøraftalerne har nemlig et stykke tid på bagen.

Det vil derfor være passende at undersøge om priserne som Rasmus Bjerregaard udtrykker det stadig er ?helt skarpe?.

Den undersøgelse har været overvejet et stykke tid, og har ikke noget med Kontants undersøgelse at gøre. Det sker ganske enkelt for at reducere kommunens udgiftsniveau? forklarer Rasmus Bjerregaard.