Havisen ved Arktis smelter i rekordfart

Ismassernes udbredelse omkring Det Arktiske Hav har aldrig været mindre end nu, viser nye amerikanske målinger

Havisen i Arktis-området omkring Nordpolen svinder fortsat ind og er i dag nede på det mindste areal, der hidtil er blevet målt.

Afsmeltningen af is har taget så meget fart, at havisens udbredelse har sat ny bundrekord. Aldrig før i de 33 år, forskere har målt isen, har der været så lidt af den.

Det viser satellitbilleder og data fra det amerikanske National Snow and Ice Data Centre, der har hjemme i Colorado.

Afsmeltningen er det seneste tegn på de dramatiske langtidsvirkninger, den globale opvarmning har på den arktiske is, siger centrets forskere.

– Når man ser det i sammenhæng med, hvad der er sket i de sidste mange år og i den tid, vi har satellitovervåget, peger det på, at den arktiske havis er ved at ændre sig fundamentalt, siger Walt Meier, der er forsker ved centret, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Søndag målte National Snow and Ice Data Centre havisen til at brede sig over et område på 4,10 millioner kvadratkilometer.

Det er omkring 70.000 kvadratkilometer mindre end den hidtidige bundrekord, der blev målt i 2007.

– Det er endnu et tegn på, at klimaforandringerne tager ekstra fart og fortsætter, siger Jon Burgwald, arktisk ansvarlig i Greenpeace Danmark.

– Hvis man ser over de sidste årtier, har den samlede afsmeltning været ekstrem. Området var på størrelse med Australien for 30 år siden. Siden er der forsvundet over 11 procent per årti, siger han til Ritzau.

For 30 år siden var udbredelsen af havisen omkring 7,5 millioner kvadratkilometer mod 4,1 millioner kvadratkilometer i dag, viser tal fra Greenpeace.

Havisen ventes at skrumpe yderligere i de kommende to-tre uger, hvor det fortsat er sommer og dermed den sæson, hvor isen smelter.