Hanne kvittede smøgerne efter 54 år som ryger

"Jeg troede aldrig, jeg skulle stoppe med at ryge," siger Hanne Olsen, som startede på rygestopkursus på datterens anbefaling

RYGESTOP Hanne Olsen, Hundested, husker tydeligt, hvornår hun røg for første gang. Hun var 13 år, og det foregik i skolen bag toiletterne, hvor gårdvagten ikke kunne se det.

"Man var jo sej, hvis man røg. Det var 'de friske' der røg, og det var mange," husker Hanne Olsen, som har været fast ryger lige siden – indtil for tre måneder siden. I hele sit voksenliv har hun røget minimum 20 cigaretter om dagen.

"Jeg har haft det fint med at ryge, det er både hyggeligt og dejligt – jeg havde absolut ingen intentioner om at holde op. Men i januar var jeg til pusteprøve hos lægen, som kunne fortælle, at min lungefunktion var nedsat med 50 procent. Det var ikke så godt!" konstaterer hun.

"Jeg havde hørt om nogle piller, der kunne fjerne rygetrangen. Men de har mange bivirkninger, så det havde jeg ikke lyst til."

"Min ene datter, som er lærer på Melby Skole, var så med på et rygestophold og kunne fortælle, hvor fantastisk det var. Så ringede jeg for at melde mig. Det første rygestopkursus var overtegnet, så jeg blev skrevet op. Og tirsdag 17. april startede jeg så på holdet i Melby."

"Det gode ved sådan et kursus er, at vi bakker hinanden hinanden op. Det var fantastisk. Og kursuskonsulenten var rigtig god til at bakke os op, der var stor forståelse for, at det ikke var nemt. Jeg kan ikke rose det rygestopkursus nok. Jeg troede aldrig, jeg skulle stoppe med at ryge."

"Vi havde 10 dages tilløb, så stoppede vi. Dagen inden havde jeg aftenvagt. Hold kæft hvor jeg røg den aften. Da vagten var slut, var der tre tilbage i pakken. Dem knækkede jeg og smed i skraldespanden."

"Jeg har røget fra jeg var 13 til 67 år – i 54 år. Og jeg har aldrig prøvet at stoppe før. Nu er jeg stoppet i første forsøg, og jeg begynder aldrig igen, det er 100 procent sikkert," fastslår Hanne Olsen og tilføjer:

"Jeg kan godt mærke, at jeg har fået mere luft, når jeg cykler. Og så er det blevet billigere at handle, når ikke man skal have tre pakker smøger med."

Den ekstra luft gør sikkert også godt ved Hanne Olsens andre fritidssysler som zumba, spinning, gymnastik og morgenbadning året rundt.

Hanne var storryger (15 cigaretter om dagen eller mere), som nu har fået mulighed for at få tilskud til rygestopmedicin og/eller nikotinsubstitution på op til 1200 kr.

Tilskud til rygestopmedicin øger andelen, som bruger rygestopmedicin. Og rygestopmedicin øger succesraten hos dem, som prøver at holde op. Og når det så kombineres med rygestoprådgivning, øges effekten yderligere.

Hanne har haft brugt både nikotinplaster og -tyggegummi, men nu bruger hun stort set kun nikotin-inhalator, som er et lille plastikrør, der kan lægges en nikotinkapsel i.

Den er god at have, når nikotintrangen melder sig.

FaktaPlanlagte rygestopkurser – med 10-12 deltagere og seks møder:

    Frederiksværk, torsdage kl. 16-17.30 med start 13. september.Hundested, mandage kl. 16.30-18 med start 17. septemberFrederiksværk, tirsdage kl. 16-17.30 med start 23. oktober.Hundested, tirsdage kl. 16-17.30 med start 23. oktober.
Mere information og tilmelding:Kontakt rygestopkonsulenterne på tlf. 7028 1020 eller mail halsnaes@rygestopkonsulenterne.dk