Han ser altid på den lyse side af livet

Han var med til at revolutionere surrealistisk humor for altid. Nu fylder skuespiller og Monty Python-stjerne Eric Idle 80 år den 29. marts.

Han var med til at revolutionere surrealistisk humor for altid. Nu fylder skuespiller og Monty Python-stjerne Eric Idle 80 år den 29. marts.

Foto: Mario Anzuoni/Reuters

Med et nærmest konstant kækt smil leger Eric Idle sig gennem livet.

Den engelske skuespiller, komiker, musiker og forfatter, der fylder 80 år den 29. marts, synes evig glad. Men sådan har det ikke altid været.

Den bedste måde at få en påskønnelse af livet er at have en ulykkelig barndom, står der i Idles selvbiografi "Always Look on the Bright Side of Life" fra 2018.

Og skuespillerens barndom var i den grad præget af en urolig opvækst. Faren tjente under anden verdenskrig i Royal Air Force. Men det var faktisk ikke krigen, som tog hans liv.

Han blev dræbt i en trafikulykke, da han blaffede hjem til jul i december 1945. Kort efter blev den kun syvårige Idle sendt på kostskole. Moren magtede ikke at have ham hjemme.

Der gennemgik han datidens hårde kostskoleånd med tæsk og spot fra skolens autoriteter.

– På skolen måtte lærerne slå med deres hjemmesko, mens rektoren måtte slå med stok. Det gjorde, at man blev sådan lidt antiautoritær, har Idle sagt i et interview i "The Off Camera Show".

Senere i livet mødte Idle de andre Pythons. Deres fællesskab bestod i, at de alle havde en eller anden trang til at gøre op med noget. Til at ændre noget.

Og det gjorde de. De skabte en form for humor, som ikke var set før, men som mange er blevet inspireret af siden.

Gennem humoren lærte Eric Idle også, at man ikke skal tage sig selv for alvorligt, men at man altid skal tage humoren alvorligt.

Monty Python havde kæmpe succes. Bland andet med filmen "Life of Brian", hvor monsterhittet "Always Look on the Bright Side of Life" er fra, hvorfor Idles bog bærer samme titel.

Det er ham, der har skrevet både tekst og musik.

Men populariteten har aldrig gjort, at Idle har haft behov for at hæve sig over andre. Han fortæller selv, at han har været inspireret af sin gode bekendte den tidligere Beatle George Harrison.

Han var en slags guru for ham. Harrisons motto om, "at selv om man er berømt, skal man stadig dø", blev også en slags levevej for Idle. Han vil have det bedste ud af livet, mens han er på jorden.

Privat er han gift med den tidligere model Tania Kosevich. Det har han været siden 1981. Idle er far til to børn.

/ritzau/