Han gjorde sig upopulær på at stemme blankt

Som Venstres kandidat til Europa-Parlamentet var han skarp kritiker af daværende V-formand Lars Løkke Rasmussen. Den 15. november fylder Jess Myrthu 75 år.

Tidligere kommunikationsrådgiver og kandidat til Europa-Parlamentet for Venstre Jess Myrthu fylder 75 år tirsdag den 15. november. (Arkivfoto).

Tidligere kommunikationsrådgiver og kandidat til Europa-Parlamentet for Venstre Jess Myrthu fylder 75 år tirsdag den 15. november. (Arkivfoto).

Selv om han er helt afklaret med at have forladt politik, så trækker det fortsat i ham, når valgkampen ruller, og debatterne raser.

Tidligere kommunikationsrådgiver og kandidat til Europa-Parlamentet for Venstre Jess Myrthu, der fylder 75 år den 15. november, har fulgt valget intenst.

– Men jeg har gjort op med mig selv, at jeg har gjort det, jeg kunne og skulle.

– Så nu er jeg en rigtig mandagstræner. Jeg kan se alle de rigtige løsninger, når jeg sidder og ser TV 2 News, siger han.

Jess Myrthu, der i sin ungdom var sekretær i Venstres Ungdom i Ringe på Fyn, fik dog et kort politisk liv. Han stillede op for Venstre ved valget til Europa-Parlamentet i 2014 og fik 9438 personlige stemmer.

Det var dog ikke nok, og Venstres to pladser gik dengang til Jens Rohde og Ulla Tørnæs.

Inden da havde han som venstrekandidat været den mest højrøstede kritiker af partiets daværende formand, Lars Løkke Rasmussen, som fyldte i medierne med sager om rod i bilag for tøj og rejser og rygning på hotelværelser.

Myrthu mente, at sagerne ville skade Venstres valg. Og da valget ikke gik, som han havde håbet, udtalte han efterfølgende, at han ikke selv havde stemt på Venstre. Det fortrød han senere.

– Det var i frustration og desperation over ikke at være blevet valgt.

– Sandheden er, at jeg ikke havde stemt på Venstre, men heller ikke et andet parti. Jeg stemte nemlig blankt. Det skulle jeg nok have sagt, for dagen efter var jeg lagt for had i meget store dele af mit parti.

– Det sagde mig noget om, hvor brutal den verden er. Det var dumt, og jeg havde simpelthen ikke nok politisk erfaring, siger Jess Myrthu, som fortsat er medlem af Venstre.

Jess Myrthu er uddannet journalist og arbejdede på Fyns Tidende og B.T., før han fra slutningen af 1970'erne blev et kendt ansigt som reporter og redaktør på TV-Avisen.

Han forlod siden journalistikken til fordel for kommunikationsbranchen. Først som informationsdirektør i Handelsbanken.

I 1989 stiftede han kommunikationsfirmaet Jøp, Ove & Myrthu sammen med partnerne Jørgen Pedersen og Erik Ove.

I 2014 forlod han sin stilling i virksomheden for at gå ind i politik, men fortsatte dog som bestyrelsesformand i en årrække.

I dag er han pensionist og har sagt farvel til alle bestyrelsesposter.

Nu er det især familien, der optager hans tid, og så fritidsinteresser som cykling.

Jess Myrthu kunne for tre år siden fejre guldbryllup med tidligere journalist og kommunikationsrådgiver Anna Vinding, som han mødte gennem deres fælles fag. Parret bor i København.

De har sammen en søn og en datter og seks børnebørn.

/ritzau/