Gyserbudget kan betyde afskedigelser

Neddroslede forventninger til Fredensborg Kommunes første leveår. Skatten skal hæves med 0,51 procentpoint, og der skal spares 40 millioner kroner på driften

René Melnik

FREDENSBORG: 'Gyserbudget af dimensioner, 130 medarbejdere fyres, vi er bagud på point i økonomien' – det var blot nogle af de opmuntrende ord politikerne satte på budgetudkastet for 2007 i Fredensborg Kommune på det seneste møde i Sammenlægningsudvalget.Det var den konservative Niels Storgaard Simonsen, der åbnede ballet med at betegne budgettet som en gyser.Oven i købet en af dem med flere ubekendte: Beskatningsgrundlaget, udligningsordning og harmonisering af serviceniveauer mellem de to kommuner Karlebo og Fredensborg-Humlebæk.Ifølge Socialdemokraternes Hans Nissen var der 120-130 kommunale stillinger på højkant, og det var ikke lige besparelser på personale der var brug for i en ny kommune.Venstres Tinne Borch betegnede 2007-budgettet som en udfordring. Som hun føjede til med trist stemme, så 'er der jo heller ingen af os, der er gået til valg med mærkesagerne højere skat kombineret med lavere serviceniveau'.SF's Ole Andersen syntes ikke forudsætningerne var specielt muntre, mens den radikale Lars Simonsen konstaterede, at 'man var udpræget bagud på point i økonomien'.De manglende point i økonomien kan indsnævres til en stigning i kommuneskatten på 0,51 procent kombineret med besparelser for omkring 40 millioner. Tal der dog baserer sig på de kendte og aktuelle præmisser for den nye kommunes første budget. Ændrede tal kan forværre eller forbedre situationen.

"Det er jo ikke en ny situation", påpegede Alliancens Ole Marthedal. Vi må ud og prioritere, som vi har gjort så mange gange før. Når vi den kommende tid skal til at finde serviceniveauet for Fredensborg Kommune på en række områder, kan ikke tillade os at være berøringsangste. Højeste fællesnævner og serviceniveau vil der næppe blive råd til ret mange gange. Det kan ikke undgås, at dette for borgerne vil blive oplevet som serviceforringelser," påpegede Ole Marthedal.Skattestigning og besparelser i 2007 synes uundgåelige, men begrænser besparelserne sig til de nævnte 40 millioner, så kan man sige perspektivet er, at Karlebo sidste år måtte finde besparelser på dette års budget på ca. 30 millioner kroner.