Grønne fingre trak guld hjem

Fredensborgs orkide-troldmand trak flotte priser hjem

Foto: Jannie Fjordside

Han var næsten nødt til at knibe sig i armen. Men jo. Den var god nok. Her stod han som den eneste europæiske deltager ved en stor Orkideudstilling og -konkurrence på den kinesiske ø Hainan. Dannebrog vejrede mellem 17 andre flag, der alle var fra asiatiske lande. Og forude ventede en plads ved VIP-bordet og en tale, der ville blive transmitteret på kinesisk tv.

"Jeg var da lidt nervøs over det – men må jo bare tage den slags i stiv arm, og bagefter er det jo en sjov oplevelse at se tilbage på," siger Hans Christiansen, indehaver af det mere end 45 år gamle Orchidegartneriet udenfor Fredensborg.

I begyndelsen af januar var han med ved 'Sanya International Orchid Show' i Kina, og han rejste derfra med en anerkendelse, det bestemt er værd at knibe sig selv i armen over. Hele otte priser blev det til – enkeltplanterne trak én guld samt tre sølv og tre bronzestatuetter hjem, og hele hans udstilling blev desuden hædret med en ærespræmie.

Nedpakningen var begyndt kl. fire om morgen dagen inden afrejse. Alle planterne skulle pakkes ind og stabiliseres fuldstændigt, for selv den mindste ridse fra flyveturen ville sende dem ud af konkurrencen, fortæller Hans Christiansen.

Ved midnatstid var han færdig med at klargøre de sarte planter til rejsen. Der var lidt nerver på; han mellemlandede i Frankfurt, hvor af- og pålæsning i ti graders frost kunne have gjort en ende på drømmen om en pris.

Men orkideerne klarede den. Og mens Hans Christiansen er vendt tilbage til Fredensborg, otte priser en stor oplevelse rigere, står hans prisvindende orkideer fortsat på Hainan Øen som et lille dansk aftryk i Asien.