Grønlændere kan flytte hjem efter frygt for enorm bølge

33 beboere i den vestgrønlandske bygd Innaarsuit blev evakueret, efter at et stort isbjerg stødte på grund.

Et enormt isbjerg ved bygden Innaarsuit i det vestlige Grønland har nu bevæget sig så langt væk, at beboerne i bygden kan sænke skuldrene.
Et enormt isbjerg ved bygden Innaarsuit i det vestlige Grønland har nu bevæget sig så langt væk, at beboerne i bygden kan sænke skuldrene.

Hverdagen kan så småt begynde at indfinde sig i bygden Innaarsuit i det vestlige Grønland.

I en lille uges tid har et enormt isbjerg ligget faretruende tæt på bygden, og frygten har været, at isbjerget ville kælve og dermed sende en flodbølge ind mod bygden.

Grønlands Politi oplyser dog nu, at fareområdet kan indskrænkes. Dermed kan flere borgere, som har været evakueret, igen vende hjem.

– Beslutningen om at indskrænke fareområdet er taget på baggrund af den seneste risikovurdering i forhold til en eventuel bølge skabt af kælven fra isbjerget, skriver politiet i en pressemeddelelse.

Fareområdet går nu fra strandkanten og op til ti meter op i terrænet.

Byens dagligvarebutik, fiskefabrik og elværk vil dog fortsat være lukkede, ligesom borgere, der bor tæt på stranden, fortsat må kalde det lokale forsamlingshus for deres midlertidige hjem.

– Politiet skal gøre opmærksom på, at anvisningerne skal følges, og der må ikke ske færden inden for fareområdet, lyder anvisningen til bygdens 169 beboere.

7. juni sidste år blev bygden Nuugaatsiaq ved Uummannaq, der også ligger ved Grønlands vestkyst, ramt af en flodbølge, som blev udløst af et jordskred.

Fire mennesker døde, 11 blev såret, og adskillige huse blev skyllet ud i havet. Både Nuugaatsiaq og nabobygden Illorsuit står i dag tomme, da myndighederne frygter et nyt jordskred.