Grøn mad hitter: “Det smager rigtig godt”

40 skoleklasser i Halsnæs deltager i klimavenligt madprojekt

Der er gang i det grønne skolekøkken - dagens ret er veggie-sliders. Foto Jan Stephan
Der er gang i det grønne skolekøkken – dagens ret er veggie-sliders. Foto Jan Stephan

Julie Øhrberg Nissen, erhvervspraktikant

Klimakøkken Mon ikke størstedelen af alle skoleelever på 6. klassetrin ved hvordan en burger fra McDonalds eller Burger King smager?

Men ved de samme elever hvordan burgeren smager, hvis der ikke er kød i, hvis bøffen er lavet af bønner?. Netop dette er temaet i skolekøkkener over hele landet, heriblandt Halsnæs, i disse uger. Klimadebatten har sneget sig ind overalt – også i skoleklasserne.

Halsnæs Avis var med på sidelinien da 6. klasse på Magleblikskolen, torsdag eftermiddag gik i køkkenet for at eksperimentere med klimavenlige fødevarer. På menuen stod veggie-sliders, oversat til dansk, vegetar-burgere.

"Jeg har set sådan en veggie-slider før, det ligner en almindelig burger, bortset fra bøffen, som nærmest ligner en flad frikadelle", lød det fra en af pigerne, inden holdene gik i gang med at bage burgerboller og forberede burgerne.

Det klimavenlige køkken er et madprojekt for børn og unge med den mission, at skabe den første generation der er bedre til at lave bæredygtig mad end deres forældre.

Således er ingredienserne til undervisningen bl.a. økologiske limabønner, økologiske hvidkål og gulerødder, så eleverne kan tilberede danske forårsruller og eksperimentere med at lave burgerbøffer af bønner.

Det var en hvis skepsis hos eleverne inden de gik i gang – "helt ærligt, hvorfor skal der ikke kød i burgeren", lød det bl.a. fra flere af drengene. Men da madlavningen var færdig et par timer senere og der skulle smages, fik tonen en helt anden lyd:

"Den smagte bare så godt", lød det fra Emil der gav burgeren fire ud af fem stjerner. Også Sebastian var meget tilfreds – "Fem stjerner fordi den smagte rigtig godt".

Der var også nogle elever der ikke var helt overbeviste om, at den 'grønne' burger overhaler den mere normale burger: "Den smagte okay, taget i betragtning, at det var en vegetarburger", lød det fra Nicoline og Lærke mente nogenlunde tilsvarende: "Smagte okay, men jeg troede den ville være dårlig, da jeg hørte hvad den blev lavet af".

Skoleklasserne fortsætter de kommende uger med at have fokus på klimavenlig mad i hjemkundskab lektionerne.