Gribskov ramt af Pokémon-dillen

Et nyt populært spil har inficeret det meste af Danmark. Også Gribskov er ramt af epidemien, der får folk til at gå rundt som zombier

Foto: Jeppe Helkov

DILLE: "Fangede du den? Hvor fedt."

Begejstringen ved Helsinge Gadekær er ikke til at tage fejl af. Godt nok er der denne fredag også fyldt med unge, der fejrer sommerferie med en lille én til ganen – men alligevel er der noget nyt ved gadebilledet.

Bevæbnet med smartphones render børn, teenagere, forældre og kærestepar rundt. Konstant kommer flere til. Øjnene er klistret til skærmen – og kun flere spontane jubelbrøl fra forskellige steder rundt om gadekæret forvisser om, at man ikke pludselig er blevet hovedperson i en dårlig zombie-film.

"Spiller du også Pokémon," spørger en ikke helt appelsinfri ung mand pludselig en dreng, der er på aftentur med sin far.

"Ja, selvfølgelig. Hvilket niveau er I på," lyder svaret.

Var det ikke fordi, at Ugepostens udsendte selv var grebet af den dille, der øjeblikket blæser over det meste af verden som en altopædende tyfon, ville forvirringen nok have været total. Men sandheden er, at denne skribent er her ved gadekæret af samme grund som alle andre tilstedeværende. Familien er blevet forladt for en kort stund under påskud af at skulle en tur i Lidl. Men sandheden er en anden. Den står på Pokémon-jagt.

Årsagen til dette pludselige menneskemylder ved gadekæret er et nyt spil fra Nintendo. Spillet hedder Pokémon Go – og er opkaldt efter de populære Pokémon-figurer, der i mere end et årti har optaget børn i hele verden. Nu kan man med sin telefon pludselig jage disse Pokémons i den virkelig verden. Spillet er blevet så populært, at Nintendos aktieværdi på bare to dage steg med 50 milliarder kroner. Og ja, det var milliarder. Spillet er så populært, at da serverne igen gik ned forsøgte 47.302.242 brugere at logge på simultant.

Men hvad drejer sommerens helt store dille sig så om? Spillet bruger virkelighedens kort – og via telefonens GPS kan du så vandre Helsinge, Gilleleje eller en hvilken som helst anden by rundt i håb om at fange de bedste Pokémons. Og skæbnen vil, at der netop ved Gadekæret ofte er fyldt med pokémons – og de såkaldte pokéstop og gyms, hvor man samtidig kan indsamle point.

Men netop placeringerne af de forskellige Pokémons har fået meget opmærksomhed. Ikke fordi placeringerne i sig selv er problematiske – men i højere grad fordi, at mange brugere vil gå langt i jagten på den helt rigtige Pokémon. Mens man i Helsinge kan nøjes med at gå en tur langs hovedgaden, er der eksempler på motorveje, stille villakvarterer – ja, selv et Holocaust-museum i Washington er blevet overrandt af lidt for mange pågående spilentusiaster.

Også i Nordsjælland har der været problemer. Mandag lagde Nordsjællands Politi en opdatering ud på deres Facebook-profil, hvor de bad brugerne om at 'være opmærksomme, vis hensyn og begiv jer ikke ind på privat grund."

"For lige at nævne nogle af udfordringerne, kan vi blandt andet nævne, at vi får henvendelser fra butikker, hvor folk vader ind i tøjstativer, vi får henvendelser om trafikanter, der stopper brat op for at fange Pokémon-figurer, vi får henvendelser om uopmærksomme cyklister og fodgængere, og vi får henvendelser om personer, der går ind på privat grund, byggepladser og lignende," skrev de blandt andet.

Alt er dog langt fra negativt. Flere forældre har jublende fortalt om, hvordan spillet pludselig har fået deres teenageramte børn til pludselig at bevæge sig ud i stedet for at sumpe foran computeren. Som en dansk forælder, der lokkede sine to børn med på museum ved at fortælle, at der var fyldt med Pokémons.

Hvad hun ikke fortalte var, at der ikke var internet – noget, der er en forudsætning for at spille spillet. Et billede af de to halvskuffede børn på museet er siden hen blevet et stort hit på de sociale medier.

Tilbage ved gadekæret er der kun glade ansigter at spore. Lige indtil det uundgåelige sker for Ugepostens udsendte.

Telefonen har i længere tid vist tegn på et alarmerende lavt batteriniveau – og efter lidt sporadiske krampetrækninger har den nu givet fortabt. Mens Pokémon-jagten ufortrødent fortsætter for alle andre, bliver gadekæret forladt med en noget skuffet mine. Heldigvis venter en oplader derhjemme, og så kan jagten igen begynde forfra.