Gørlev bliver glemt af Vej og Park

Gørlev
Gørlev er jo bare en by ude på landet, der kan være grøn og tilgroet. Sådan tænker de måske i den kommunale Vej og Park afdeling, siger Gørlevborger, der har klaget uden at få noget ud af det.

Foto: Christian Winnem

Torben Nielsen, beboer på Birketoften i Gørlev siden 1979, er godt træt af storkommunen. Han føler, at Gørlev er glemt af Vej og Park, der, som han ser det, bruger al energien på Kalundborg by, som for eksempel i denne uge er blev "smukkeseret" til krydstogtbesøg. Torsdag formiddag iagttog Torben Nielsen, hvordan fem kommunale medarbejdere havde travlt med at gøre det pænt omkring turistkontoret i Kalundborg. I hans kvarter har de ikke set eneste af de orangeklædte i år, siger han.

Imens gror græsset i Gørlev, asfaltbelægningen buler op på grund af trærøddernes pres nedefra, og træerne er efterhånden alt for høje, så folk ikke får sol i deres haver om eftermiddagen.

– Jeg føler, vi er glemt. Vi klager og henvender os til Vej og Park, men får den besked, at der skal spares. Skriftlige henvendelser bliver slet ikke besvaret, siger Torben Nielsen. Nu står han frem for, om muligt, at råbe kommunens politikere op. Han foreslår, at nogle af alle de penge, kommunen har sparet under strejken, kunne bruges til at gøre Gørlev lidt kønnere.

Det første man ser er en tilgroet rundkørsel

– Det første, man ser af Gørlev, er en tilgroet rundkørsel, og drejer man op afdBindeleddet, kan man se, at enkelte beboere har tabt tålmodigheden og slået lidt græs, men træerne vokser og vokser, og beskæring i højden vil kommunen ikke. En fejemaskine, der tidligere kom og sørgede for, at der var pænt, har beboerne i området ikke set længe.

I området ved Bindeleddet har man såkaldt "grønne fortove", men problemet er, at græsset ikke bliver slået, og rødderne fra de støt voksende træer, har gjort fortovene så ujævne og ufremkommelige, at ingen bruger dem. I stedet færdes fodgængere ude på kørebanen, men efter at Bindeleddet er blevet en gennemkørselsvej med busbetjening, må vejen karakteriseres som direkte farlig, siger Torben Nielsen.

Han udpeger for eksempel krydset ved Birketoften, hvor der er to trafikchikaner i hver retning, der tvinger trafikanterne over i de modsatte kørebane. Når de angivne 30 kilometer ikke overholdes, og det gør de sjældent, opstår der mange farlige situationer.

Torben Nielsen siger, at når han taler med medarbejdere i Vej og Park, er det som om, de har fået besked på ikke at tænke selv. Tidligere kunne der improviseres, og man kunne tage fat på arbejdsopgaver her og nu. I storkommunen skal al ting først besluttes i Svebølle, så kan der jo gå et par dage med det. Så må man vente. Jo, det er desværre blevet kommunalt, når det værst, fastslår Torben Nielsen.

cw@nordvest.dk