Af Jan Petersen (S), borgmester i Norddjurs Kommune:
Tillykke til Danmark. Snart får vi alle et nyt museum, når Jagt- og Skovbrugsmuseet i Hørsholm fusionerer med Landbrugsmuseet på Gammel Estrup ved Auning.
Hele historien om flytning af Jagt og Skovbrugsmuseet fra Hørsholm til Gammel Estrup i Norddjurs Kommune startede som en del af udflytningen af statslige arbejdspladser til provinsen.
Målet var at styrke den del af Danmark, hvor indkomsterne er lave og tabet af statslige arbejdspladser til at få øje på.
I Norddjurs Kommune er indkomsterne lavere end mange andre steder i Danmark. Og vi har sagt farvel til en del statslige arbejdspladser. Men vi siger også goddag til en ny virkelighed, hvor vi kobler os på den østjyske vækst og skaber nye, stærke fortællinger om, hvem vi er, og hvad vi kan. Fortællinger, som ikke fornægter vores historie, men som giver den ny værdi og indhold.
Fusionen mellem Landbrugsmuseet og Jagt- og Skovbrugsmuseet og alle de potentialer, sammenlægningen giver, bliver nu en del af denne fortælling.
Vi glæder os over, at de to museer forenes til et, og vi ser frem til at byde Jagt-og Skovbrugsmuseet og dets medarbejdere velkommen på Djursland. Museet fra Hørsholm bliver nu en værdifuld del af et sted, hvor skovens, jagtens og landbrugets tusindårige historie formidles i autentiske, levende rammer.
Jagt- og Skovbrugsmuseet har meget at byde på. En stor samling jagtvåben, flotte udstoppede dyr og en velfungerende formidling til børn. Det er blot noget af det, medarbejderne på Gammel Estrup glæder sig til at videreføre i et frugtbart samarbejde blandt andet med Landbrugsmuseets egen skoletjeneste.
Kritikere hævder, at flytningen af Jagt- og Skovbrugsmuseet ikke giver faglig mening. Jagt og skovbrug har intet med landbruget at gøre historisk set, er holdningen.
Passer det mon?
For nylig kørte jeg hjem fra Auning og Gammel Estrup. Jeg kørte forbi Løvenholm ved Gjesing, der er en af Danmarks største skovbesiddelser, og hvis sidste ejer, Uttendal, gjorde store opkøb af skove og plantede mere. I dag er Løvenholm fondsejet og rummer blandt andet en afdeling af Den danske Skovskole.
Jeg kørte videre og nåede Fjellerup og genså det tomme anlæg, hvor Fjellerup Østergård engang var en herregård i bindingsværk og med både marker og skove. I dag er der tomt.
Anlægget er i sin fulde og flotte udgave flyttet til hovedstadsområdet, hvor det på Frilandsmuseet fortæller om herregården i Danmark.
De udstrakte marker og skove blev for mange år siden en del af Meilgård, der stadig er en privatejet herregård med jagt, skov og landbrug. Og jeg kunne have kørt ad andre veje på Djursland og set Estruplund, Sostrup, Katholm og fortsat ind i nabokommunen Syddjurs med Ruggård, Kalø og Skaføgård for blot at nævne nogle af de mange.
Overalt møder jeg storslåede herregårdslandskaber med udstrakte marker og skove.
Hver eneste dag ser jeg vildt og allerbedst er det, når krondyret viser sig i flokke på måske 75-100 dyr.
Ikke i en kongelig dyrhave indrettet til dresseret jagt for landets magthavere, men frie dyr i omgivelser, der giver dem plads.
Djurslands store skove er hjem for Danmarks eneste krondyrbestand, der genetisk er uspoleret siden stenalderen. Det udstoppede krondyr fra 1600-tallet flytter således med sit museum i Hørsholm til det sted, hvor dets efterkommere stadig lever i rigt antal.
Dyrene på landbrugsmuseet er de oprindelige danske husdyr, og i haverne findes de urter og frugter, som gennem mange generationer er indgået i vores kost.
Alt dyrkes økologisk, og æbletræer, rabarber og meget andet kan hentes direkte ind i køkkenet og tilberedes.
Det nordiske køkkens råvarer er lige udenfor døren og dyrkes. Det kan nu tilføjes skovens dyr og frugter til vores genopståede og fornyede danske og nordiske køkken.
Jeg håber, at borgere fra hele Danmark – og måske især dem i Hørsholm, som nu må sige farvel til deres museum – vil drage til Djursland og opleve en enestående formidling af jagt, skovbrug og landbrug.
De skal være hjerteligt velkomne. Vi østjyder vil stadig – uden bitterhed – drage til hovedstaden for på Frilandsmuseet at opleve fortællingen om den danske herregård.
Hvad synes du? Deltag i debatten på Ugebladets Facebook-side. Klik på nedenstående Facebook-link…
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s); if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/da_DK/sdk.js#xfbml=1%26version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Borgmester i Norddjurs Kommune er begejstret for at f%26#xe5; Jagt- og Skovbrugsmuseet til hans hjemegn i Gl. Estrup. Her fort%26#xe6;ller han hvorfor og giver en status… Hvad synes du…? Deltag i debatten!Opslået af Ugebladet Hørsholm på%26nbsp;18. marts 2016