Gerea finder trøst i troen og i sit nye danske job

46-årige Gerea Eyasu fra Eritrea er en af Hørsholms flygtninge, der er i praktik

Han synes, at det er et godt job, og synes efterhånden også, at han bliver bedre til dansk.

Men når 46-årige Gerea Eyasu holder fyraften og tager fra sit nuværende praktikjob hos engrosvirksomheden Carl Ras i Hørsholm til sin midlertidige bolig i det tidligere plejehjem Hannebjerg i Hørsholm, bliver der stille omkring ham.

Her er han stort set kun sammen med sig selv og har, selv om han er glad for sit job, ikke så meget andet at glæde sig over.

"Jeg læser i Bibelen og vil gerne lære mere dansk. Og jeg beder til Gud," fortæller Gerea, der siden sin flugt fra Eritreas militærstyre for otte år siden har levet adskilt fra sin hustru, der befinder sig i nabolandet Etiopien.

Gerea Eyasus besværlige vej til Hørsholm begyndte, da han flygtede fra militæret, hvor han de seneste fem år har arbejdet som sekretær.

"Jeg kom til militæret efter high school. Og er man først der, kommer man ikke ud. Vi har en diktator, intet demokrati," fortæller han.

Første stop på flugten var Sudan, derefter Libyen. Her betalte han en menneskesmugler for at komme med i en båd til Italien, før turen gik til Holland og derefter Schweiz.

Han opholdt sig i Schweiz i fire år, hvorefter han kom til Tyskland, hvor opholdet de næste to år blev endnu en dårlig oplevelse.

"Jeg havde stress, ikke noget arbejde. Jeg var en syg mand," fortæller Gerea.

Det var i Tyskland, at han begyndte at læse Bibelen og søge trøst i troen.

Og han fik arbejde i et køkken, som han troede var lovligt.

Det havde tyske de myndigheder et helt andet syn på og besluttede derfor at sende Gerea hjem til Eritrea.

Men der ville de ikke have ham: Hans hjemland meddelte, at de ikke ville tage imod ham.

I stedet tog Gerea Eyasu afsted igen og flygtede mod nord og kom via Sandholm-lejren på asylcenter i Frederikshavn. Efter et år i det nordjyske blev Gerea så sendt til Hørsholm, hvor han ankom i juni 2014.

Hos Carl Ras er Gerea populær blandt kollegerne, fortæller salgsekspedient Carsten Laugaard, som har arbejdet en del sammen med Gerea under ombygning af lageret.

"Han knokler på livet løs. Vi skal jo blandt andet lære ham dansk," siger kollegaen, som mener, at Gerea skal lære endnu mere sprog. Han har nemlig endnu svært ved at følge samtalen, når kollegerne snakker løs i frokoststuen.

Men han mener dog også, at han og kollegaerne på arbejdspladsen lærer af Gerea, for eksempel ved at prøve at forstå ham og hans historie.

Og så er der lige kulturforskellen, som Carsten Laugaard illustrerer med en historie fra frokoststuen.

"En af de første dage hev han blandt andet en øl op af tasken til frokost. Vi måtte så fortælle ham, at det gør vi altså ikke her," fortæller Carsten Laugaard.