Gade vil politianmelde politikere

Folketingets Udenrigspolitiske Nævn lækker hemmelige oplysninger, mener forsvarsminister. Han foreslår, at alle lækager automatisk meldes til politiet.

Forsvarsminister Søren Gade (V) foreslår, at alle lækager fra Folketingets Udenrigspolitiske Nævn fremover per automatik bliver politianmeldt. Det sker, selv om forsvarsministeren erkender, at det i første omgang ikke var fra Udenrigspolitisk Nævn, at det i 2007 slap ud, at jægerkorpset skulle sendes til Irak.

– Så vil det nemlig være op til politiet, om man skal – og i givet fald hvordan – undersøge den læk, som der er. For der er læk i forbindelse med Udenrigspolitisk Nævns møder. Det er ikke noget, jeg tror. Det er noget, jeg ved. Og hvis man får politiet til at undersøge hver eneste, så er man også fri for, at vi sidder i en situation som i dag, hvor vi hver især har vores konspirationsteorier og mistanker til hinanden, siger Søren Gade på et åbent samråd i Folketingets forsvarsudvalg.

Ifølge Søren Gade havde en kreds af politikere fra Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti allerede fået oplysningen om udsendelsen inden mødet i Udenrigspolitisk Nævn. Orienteringen skete, for at forsvarsministeren på forhånd kunne være sikker på, at der var flertal for udsendelsen. Til gengæld blev for eksempel Socialdemokraternes udenrigsordfører, Mogens Lykketoft, først præsenteret for planen af en journalist fra TV2, da han var på vej ind til mødet i Nævnet.

Oppositionen undrer sig da også over Søren Gades forslag, og Socialdemokraternes forsvarsordfører, John Dyrby Paulsen, opfordrer forsvarsministeren til først at feje for egen dør. Søren Gade har således afvist selv at undersøge lækagen. Det sker med henvisning til, at kredsen af personer, som kendte til udsendelsen, er for stor til, at der er nogen chance for at finde den skyldige.

– Hvorfor gør Søren Gade det ikke bare i sit eget ministerium? Hvorfor er hans holdning ikke, at intet skal være forsøgt uprøvet i denne sag, siger John Dyrby Paulsen.