Gaddafi er nu verdens mest eftersøgte mand

Store fisk som bin Laden og Mladic er i nettet. Nu er Gaddafi den mest eftersøgte mand, vurderer ekspert.

Der er stor udskiftning i toppen af listen over verdens mest eftersøgte mænd.

To af de helt store fisk er nemlig blevet fanget inden for en måned: Først alle tiders største terrorist Osama bin Laden og senest den serbiske krigsforbryder Radko Mladic.

Nu er det Libyens diktator, Muammar Gaddafi, der er verdens mest eftersøgte mand.

Det vurderer Peter Viggo Jakobsen, der lektor i International Politik på Københavns Universitet. Han læner sig op ad den seneste liste fra FN's menneskerettighedsdomstol.

Nummer to på listen er Sudans præsident, Omar al-Bashir, der står bag flere blodige udrensninger i Darfur-provinsen, og tredjepladsen indtages af lederen af den ugandiske oprørsbevægelse Herrens Modstandshær (LRA), Joseph Kony.

– I FN arbejder man professionelt med at finde frem til, hvem der nu er de største banditter i verden. Man kan selvfølgelig også pege på andre.

– Men hvis jeg skal pege på de tre største fisk, vil jeg følge FN, siger Peter Viggo Jakobsen.

Om man er nummer et eller nummer fem på listen, siger dog intet om, hvem verdenssamfundet sætter flest kræfter ind på at få retsforfulgt.

Det afhænger nemlig i høj grad af, om der politisk interesse, vilje og mod, forklarer Peter Viggo Jakobsen.

– Osama bin Laden blev fundet, fordi USA satte alt ind. Mladic blev fundet efter vedvarende pres fra EU. Derfor er det svært at sige, hvem der bliver den næste, siger han.

– Og hvis ikke Vesten var gået i krig med Gaddafi, var diktatoren formentlig løbet frit rundt i mange år fremover, ligesom mange andre bødler i Afrika, siger Viggo Jakobsen.

Afrika har længe været det største "fristed" for bødler.

Derfor er der lange udsigter for at få fat i både Joseph Kony i Uganda og Omar al-Bashir i Sudan. Omvendt har krigen i Libyen gjort det nemmere at få fat på Gaddafi, vurderer Peter Viggo Jakobsen.