Fyrværkeriskader skyldtes godkendt fyrværkeri

Det var ikke skader på grund af ulovligt fyrværkeri, der dominerede på skadestuerne i dagene omkring nytår.

Fyrværkeri var skyld i 254 skader nytårsaften og nytårsdag, konstaterer en analysegruppe på Odense Universitetshospital, der har samlet oplysninger fra hele landet.
Fyrværkeri var skyld i 254 skader nytårsaften og nytårsdag, konstaterer en analysegruppe på Odense Universitetshospital, der har samlet oplysninger fra hele landet.

Det samlede antal fyrværkeriskader, der blev behandlet på landets sygehuse nytårsaften og nytårsdag, nåede op på 254. Langt de fleste skader skyldtes godkendt fyrværkeri.

Det viser en undersøgelse lavet af Ulykkes Analyse Gruppen på ortopædkirurgisk afdeling ved Odense Universitetshospital.

Gruppen konstaterer, at antallet af skader i de to nytårsdøgn har været stort set uændret de seneste 10 år.

Sidste år var tallet 267 skader, heraf 37 alvorlige.

I år var der i 114 tilfælde tale om skader forårsaget af raketter, mens 56 skader skyldtes batterier og 26 romerlys og bomberør.

Af de 35 alvorlige skader, der blev registreret på skadestuerne, skyldtes 15 batterier og 13 raketter. Kun to skader skyldtes ulovligt fyrværkeri.

Disse skader ramte især aldersgrupper, der ikke brugte beskyttelsesbriller, viser undersøgelsen. Kun fem af de alvorligt tilskadekomne bar beskyttelsesbriller.

Af dem, der kom i kontakt med skadestuerne, bar halvdelen af voksne over 34 år og halvdelen af børn under 15 år beskyttelsesbriller.

I andre aldersgrupper havde langt færre beskyttet øjnene. Kun 20 procent af de 15-17-årige, 10 procent af de 18-25-årige og fem procent af de 26-34-årige bar briller.

Gruppen konstaterer, at det er mænd, der kommer til skade. Kun fire kvinder var blandt de 35 alvorligt tilskadekomne. Seks drenge under 14 år kom alvorligt til skade, men ingen piger.

– Fyrværkeriskader sker for mænd og især mænd uden beskyttelsesbriller, også de alvorlige skader. Blandt de alvorlige skader er raketter og batterier ansvarlige for otte ud af 10 skader, mens ulovligt fyrværkeri kun giver få skader, siger Ulykkes Analyse Gruppen i en pressemeddelelse.