Frivillige knokler for at gøre klar til Hillerød Kræmmermarked

På torsdag den 27. august slår Hillerød Kræmmermarked dørene op til fire dages folkefest på kræmmerpladsen på Smørkildevej i Hillerød

Selv om Hillerød Kræmmermarked åbner på torsdag, så har der allerede stået kræmmermarked på programmet for rigtig mange frivillige i rigtig i lang tid. Flere hundrede frivillige har nemlig været i gang med at gøre klar til kræmmermarkedet i flere uger – og nogle endda i flere måneder.

Hillerød Kræmmermarked drives nemlig af frivillige kræfter.

En lang række lokale foreninger hjælper til på markedet. De har eksempelvis et telt, en bod eller står for oprydning, opsætning af hegn eller hjælper til med nogle af de mange andre opgaver, der er på markedspladsen.

På den måde er de med til at tjene lidt penge til deres foreningskasse.

"Hele ideen bag kræmmermarkedet er at give de lokale foreninger en mulighed for at tjene lidt penge, som foreningens medlemmer kan få glæde af i løbet af året til forskellige arrangementer, udflugter eller konkrete projekter. Og jeg ved, at der er rigtig mange foreninger, der er meget glade for at få denne mulighed," siger Claus Andreassen, der er formand for Hillerød Kræmmermarked:

"Uden de frivillige var der intet kræmmermarked. Der er rigtig mange frivillige, der yder en kæmpe indsats op, til, under og efter kræmmermarkedet, og deres indsats er uvurderlig. Det er deres fortjeneste, at der er noget, der hedder Hillerød Kræmmermarked," understreger han.

Et af de spørgsmål, som Claus Andreassen tit bliver stillet, er, hvorfor man skal betale for at komme ind på kræmmermarkedet.

Tidligere skulle man betale for at parkere sin bil på kræmmermarkedets parkeringsplads, men i 2010 blev det lavet om, så alle – uanset, om man cykler, går, kører i bil eller tager bussen til kræmmermarkedet – skal betale for at komme ind.

"Tidligere betalte man en afgift for at parkere. Herefter kunne man frit gå rundt på hele pladsen. Ja, man kunne også selv tage mad og drikkevarer med. Men i 2010 blev vi fra myndighedernes side pålagt at have professionelle vagter på markedet, og samtidig måtte vi heller ikke sælge såkaldt stærk spiritus (alkohol med en styrke på mere end syv procent, red.) mere," forklarer Andreassen:

"Alene de to stramninger koster os 250.000 kroner om året. Og der er desværre kun ét sted, vi kan tage de penge fra, og det er fra vores medlemsforeninger, og det er vi ikke interesserede i. Så derfor ser vi ingen anden mulighed en at tage en entré. Og så synes vi også, at der er noget fornuft i, at alle er med til at betale for musik og underholdning, og det ikke kun er dem, der kommer i bil. Vi ville da også meget hellere have, at det var gratis at komme ind på markedet, men så ville vi simpelthen ikke kunne få det til at hænge sammen rent økonomisk."

Claus Andreassen påpeger, at hvis man er fra Hillerød kommune, er der rigtig stor chance for, at børnene får pengene igen via den forening, som de er medlem af.

Det koster 40 kroner for voksne at komme ind på kræmmermarkedet (dog kun 20 kroner om torsdagen), mens børn under 15 år kommer gratis ind.