Frie Grønne kommer på stemmesedlen til næste folketingsvalg

Frie Grønne, der opstod på ruinerne af Alternativet, er opstillingsberettiget ved næste folketingsvalg.

Folkemødet 2021: Frie Grønnes partiledertale. Sikandar Siddique har på halvandet år ført Frie Grønne frem til en position, hvor partiet er opstillingsberettiget til næste folketingsvalg. (Arkivfoto). Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Folkemødet 2021: Frie Grønnes partiledertale. Sikandar Siddique har på halvandet år ført Frie Grønne frem til en position, hvor partiet er opstillingsberettiget til næste folketingsvalg. (Arkivfoto). Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Partiet Frie Grønne, der har Sikandar Siddique som politisk leder, har fået nok vælgererklæringer til at komme på stemmesedlen til næste folketingsvalg, som senest finder sted i juni 2023.

Det står klart mandag aften, hvor Frie Grønne på vælgererklæring.dk under Indenrigs- og Boligministeriet har passeret de nødvendige 20.182 vælgerklæringer, der er kravet for at blive opstillingsberettiget.

Sikandar Siddique siger til Ritzau, at han er "en utroligt glad mand".

– Men jeg ved også godt, at det her var første skridt. Nu kommer den store opgave, som jeg går til med ydmyghed.

– Det er at overbevise Danmark om, at vi skal i Folketinget, at Danmark skal i en ny retning, og at det er Frie Grønnes retning, siger han.

Den retning indebærer ifølge Sikandar Siddique blandt andet et opgør med "den inhumane flygtninge- og udlændingepolitik, som Inger Støjberg og Pia Kjærsgaard definerede, men som socialdemokraterne fører videre, og støttepartierne understøtter".

– Vi ønsker et frontalt angreb mod det.

– Vi ønsker et opgør med det klimanøl, som vi nu ser regeringen og støttepartierne lave, selv om de lovede, at de ville levere handling, siger han.

Frie Grønne er blandt andet kritiske over for den klimaaftale for landbruget, som et bredt flertal i Folketinget indgik for nylig.

Sikandar Siddique ser det, han kalder "et vakuum på venstrefløjen".

– Vi vil forsøge at bruge vores uformelle magt til at trække venstrefløjen til venstre. Det er det, du får, ved at stemme på Frie Grønne.

– Du får et antikapitalistisk parti, et parti, der udfordrer status quo, et antiracistisk parti og et klimaansvarligt parti.

– Man kan med tre ord definere os som feminister, klimaaktivister og antiracister, siger han.

Frie Grønne så dagens lys i april sidste år og blev stiftet af en række tidligere medlemmer af Alternativet.

Foruden Sikandar Siddique er Uffe Elbæk og Susanne Zimmer samt Niko Grünfeld velkendte navne fra partiet.

De tre førstnævnte er i dag folketingsmedlemmer, efter at de sidste år forlod Alternativet.

Det skete, fordi de var utilfredse med valget af Josephine Fock som politisk leder for partiet.

Niko Grünfeld er tidligere kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune og sidder fortsat i Borgerrepræsentationen.

Formelt skal Frie Grønne godkendes af Indenrigs- og Boligministeriet, inden partiet kommer på stemmesedlen. Det er normalt en formsag.

Fast står det, at der bliver rigeligt med partier at stemme på ved næste folketingsvalg.

Sidste år kunne både Kristendemokraterne og Veganerpartiet meddele, at de havde indsamlet nok vælgererklæringer. Det samme kunne tidligere Venstre-formand og eksstatsminister Lars Løkke Rasmussen (Moderaterne) i sidste måned.

Dermed bliver der, som det ser ud lige nu, 14 partier, som vælgerne kan sætte kryds ved til næste folketingsvalg.

/ritzau/