Med en app, nogle få touch på smartphonen og et sæt tætomsluttende briller for øjnene – og vupti: Så befinder du dig på et forhistorisk sted et eller andet stedet i verden.
Den oplevelse fik eleverne i 2. i på Rungsted Gymnasium i sidste uge, hvor de i religionsundvisningen pludselig var hensat til feltarbejde i en kristen kirke, der var bygget oven på et fængsel i Armenien.
"Det var virkelig spændende og helt vildt sjovt at bruge det på denne her måde og arbejde med noget nyt og mere moderne, kan man sige. Man får en helt anden oplevelse end når man sidder og hører om noget og ikke ser noget visuelt samtidigt," fortæller Emilie Niclasen og Malene Howe Andersen efter deres første virtuel reality-tur.
De var ikke klar over, at det kunne bruges til undervisning og troede kun, at det var til spil.
Klassekammeraten Joachim Christensen smiler og giver tommel op efter oplevelsen i Armenien.
"Det var faktisk ret specielt at kunne være der og se et sted fra mange vinkler. Man får indblik i, hvordan kirkerne så ud. Det er virkelig sjovt – og lidt mærkeligt, da en mand kommer og fortæller om denne her kirke i Armenien. Jeg synes, at man oplever mere og får viden ind på en anden måde. Det gør det nemmere at kunne huske det. Det er virkelig fedt med et visuelt billede af tingene," siger han til Ugebladet.
For forholdsvis få midler er fremtidens undervisning flyttet ind på Rungsted Gymnasium. Her har lærer Henrik Tuxen introduceret de første klasser for virtual reality (VR) og med direkte forbindelse til hans undervisningen i religion.
Ifølge Henrik Tuxen som det første gymnasium i landet. Han har i hvert fald ikke hørt om det andre steder.
"Det er noget, jeg har gået og nørdet lidt med efter jeg selv prøvede det på en rejse. Det med at blive sænket ned i nogle begivenheder og placeret lige i midten i det hele. Det er ret powerfuldt," oplyser Henrik Tuxen, der hurtigt fik grønt lys fra rektor Mogens Hansen til at afprøve mulighederne som et pilotprojekt.
Han fandt en løsning, der ikke har sprængt budgettet, og nu råder gymnasiet over et klassesæt virtuel reality-briller til en pris på 250 kroner pr styk. De skal så bare bruges sammen med elevernes smartphones.
Den fremsynede gymnasielærer mener, at VR-oplevelse har en kognitiv effekt på indlæringen.
"Det faglige i undervisningen hænger helt klart mere fast, når man været et sted og i et land og selv oplevet. Med VR kan eleverne få deres egen relation til faget, og hvor de – via den visuelle oplevelse – kan få et sted at hænge deres viden op," forklarer Henrik Tuxen, der dog ikke mener, at virtuel reality er svaret på al fremtidig undervisning, men det vil kunne bruges i mange fag, er han overbevist om.
"Om fem år er jeg sikker på, at VR vil være bredt ud over hele landet og være en helt naturlig del af undervisningen," fastslår han, inden han slutter undervisningsmodulet i 2.i af med at tage eleverne med på en guidet tur, hvor han via Google Ekspedition kan vises eleverne rundt, næsten hvor det skulle være.
Se video-indslag fra klassen virtuel reality-undervisning på www.ugebladet.dk