Fra socialrådgiver til strikkedesign

Ida Munk har etableret Garnstyrelsen.com. Gruekedlerne ved siden af hende bruger til plantefarvning af garnet. Foto: Peer Rasmussen
Ida Munk har etableret Garnstyrelsen.com. Gruekedlerne ved siden af hende bruger til plantefarvning af garnet. Foto: Peer Rasmussen

Det er noget af et karriereskifte, allerødborgeren Vibeke Munk har foretaget.

Efter mange år som socialrådgiver, er hun nu blevet selvstændig med strikkedesign, plantefarvet garn, oplevelsesøkonomi og kurser under enkeltmandsvirksomheden Garnstyrelsen.com, som hun etablerede den 1. juni i år fra sin privatadresse i Lillerød bymidte.

"Garnstyrelsen.com er egentlig en hobby, som er blevet en levevej. Jeg er uddannet socialrådgiver og har været i faget i 33 år. På et eller andet tidspunkt kunne jeg mærke, at jeg ikke havde mere at byde på i det fag, fordi fagets vilkår var blevet meget forringet. Jeg er også et politisk menneske, og faget gik fra at være et individuelt skøn til, at alle skulle tænkes ind i den samme kasse. Jeg var faktisk også selvstændig som konsulent med virksomheden Vibeke Munk og efter at være vågnet op mange morgener med, "at det her gider jeg ikke, besluttede jeg at stoppe," fortæller Vibeke Munk.

"Tanken havde i mange år ligget og ulmet, at det nok ikke var som socialrådgiver, at jeg skulle ende mit arbejdsliv, så jeg oprettede Garnstyrelsen.com, som en slags modvægt til, at der er styrlser for alt, der skal kontrollere alt og alle. Jeg ville hellere have uld i hånden, end uld i munden," tilføjer hun med et smil.

Hobby gennem mange år

Når det blev garn, Vibeke Munk kastede sig over, var det fordi hun har hygget sig med strik siden hun var 10 år.

"Plantefarvning af garn er kommet til hobbyen i de seneste tre år. Jeg har så læst alt om plantefarvning og har eksperimenteret med det, og derfor har jeg også denne del med i min virksomhed," fortæller hun.

I virksommheden tilbyder Vibeke Munk salg af uldgarn til eksempelvis beklædningsmateriale, som hun selv plantefarver efter den metode som mennesker har brugt i håndværk tilbage fra middelalderen, og hvor man undgår kemiske farver.

"Det er uld af meget høj kvalitet, der indgår i fødekæden og som lever op til FN's verdensmål. Mit garn er desuden mulesingfrit, fordi jeg går meget op i dyrevelfærd. Derudover har jeg en aftale med Mohair By Canard om at forhandle deres silkemohair," forklarer hun.

"Derudover tilbyder jeg strikkekurser, blandt andet til nybegyndere. Da jeg jo også har været i branche som konsulent med fokus på jura, tilbyder jeg i min virksomhed også konsulentbistand indenfor strikkebranchen," tilføjer hun.

I gang med en bog

Vibeke Munk er også gået i gang med at skrive en bog om plantefarvning, der hos Koustrup & Co, som har til huse i Hillerød.

Udover at passe sin enkeltmandsvirksomhed er Vibeke Munk også gået i gang med at tage en toårige bacheloruddannelse som strikkedesigner på tekstilformidlerlinjen på professionshøjskolen.