Fra madpakker til miljø

Madpakker og julehjælp har langt fra været vindersager for Karen Ellemann som indenrigs- og socialminister. Nu bliver hun ny miljøminister.

Madpakkeministeren er Karen Ellemann (V) lettere hånligt blevet kaldt af politiske modstandere. For det er især forårets kaos om den omstridte madordning i landets daginstitutioner, der har sat spor i hendes år som indenrigsminister.

Nu kan hun lade madpakkerne ligge og i stedet kaste sig over miljøet. Her venter dog også en række hårde udfordringer.

Ellemann kommer til at balancere et landbrug i en historisk krise og et miljø- og naturområde, hvor arterne bliver færre og forurening presser naturen og vandmiljøet.

Hun skal implementere regeringens store plan "Grøn Vækst" og tage både hensyn til natur og landbrug.

Og selv om Ellemann efter et år i Indenrigs- og Socialministeriet ikke er pletfri, så kan hun være et frisk pust på miljøministerposten, hvor Troels Lund Poulsen (V) efterhånden har lagt sig ud med både landbruget og naturorganisationerne.

Karen Ellemann, der er datter af tidligere Venstre-formand og udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, var trods en post som familieordfører for Venstre et forholdsvist ubeskrevet blad, da hun sidste år i april blev hevet ind som erstatning for Karen Jespersen i det daværende Velfærdsministerium. Samtidig blev ministeriet omdannet til Indenrigs- og Socialministeriet.

Og det var ikke kun madpakkerne, der gav Ellemann problemer. Også udtalelser om fattigdommen i Danmark gav hård kritik. Især da hun kommenterede, at stadig flere danskere søgte julehjælp hos velgørende organisationer, på følgende måde:

– Det er glædeligt, hvis den stigende efterspørgsel på for eksempel julehjælp er udtryk for, at de svagest stillede danskere er blevet bedre til at bruge de glimrende tilbud, som den frivillige sociale sektor tilbyder, sagde ministeren og vakte et ramaskrig ikke kun hos oppositionen, men også hos de mange sociale organisationer, hun var minister for.

Nu bliver det i stedet den konservative Benedikte Kiær, der skal overtage socialministerposten.