Forsvarer kæmpede for sin klient

Forsvarsadvokat Bjørn Elmquist kæmpede for at få sin folkedrabs-anklagede klient på fri fod i går, men sent i aftes blev han sendt tilbage til fængsel af Retten i Roskilde.

Foto: Rita Vestergård

LEJRE: 10 timer tog det i går at forlænge fristen for varetægtsfængslingen af en 48-årige mand fra Lejre, da hans forsvarer lagde sig hårdt i selen for at få ham fri. Bjørn Elmquist kørte hele sit skyts frem.

Den 48-årig mand er sigtet for at have begået folkedrab i Rwanda i 1994 på baggrund af vidneudsagn af familie, bekendte og nogen, der tilsyneladende slet ikke kendte – eller genkendte ham på billeder.

Den anklagede var leder af 10 skoler i det sydlige område – og huttu, som fik betydning, da konflikten brød ud i april 1994.

Mandens kone var tutsi, og han forklarede i retten, at han gjorde alt for at beskytte hende, deres børn og hendes øvrige familie, som søgte tilflugt hos parret. Alligevel blev hans kones 10-årige bror skudt, hvad han var anklaget for at have del i, ligesom vidner mente at have set ham ved massakren på Kabuye Hill.

Bjørn Elmquist fremhævede, at ingen vidner var enige om hverken skolelederens højde, tøj eller våben under massakren, ligesom flere ikke havde udpeget ham i en foto-mappe. Han mente, at vidnerne var påvirket af det politiske klima i Rwanda, hvor fængslede måske tror, at de slipper lettere ved at angive andre.

Det fremgik også, at hustruen ikke fandt sin mand skyldig, men at hun flygtede kort efter, så de har ikke set hinanden.

Manden levede indtil anholdelsen i december et fredeligt liv i Lejre Kommune. Han er nu fængslet til 9. juni.

lejre.red sn.dk