Forsker: DSB-salg til tiltrængt fornyelse

Et salg af DSB kan give penge til en nødvendig fornyelse af det danske tognet, så det kan blive elektrificeret, vurderer trafikforsker.

Kystbanen(arkiv).
Kystbanen(arkiv).

Regeringens planer om at sælge DSB til private og bruge pengene fra salget til at gøre jernbanetrafikken i Danmark elektrisk giver god mening. Det vurderer Alex Landex, trafikforsker ved DTU Transport.

– Når man vil bruge en stor del af pengene til elektrificering, så kan jeg godt se en idé i det. DSB skal have udskiftet sine IC3-tog omkring 2020, og så kan det være en måde at finde pengene på, siger Alex Landex.

Regeringen har tidligere sagt nej til at sætte strøm til tognettet i Danmark, men efterhånden bliver udvalget af producenter, som kan levere dieseltog, der kan køre over 160 kilometer i timen, stadig mindre. Og ifølge Alex Landex skræmmer de mange problemer med at få de nye IC4-tog på skinnerne også betydeligt.

– Dertil kommer, at der er flere fordele ved elektriske tog. De kan være op til 30 procent billigere i drift – blandt andet fordi de mekaniske dele ikke bliver slidt på samme måde, og du skal ikke have samme logistik som ved dieseltog, der jævnligt skal tankes op, forklarer Alex Landex.

Elektriske tog vil også have mulighed for at køre på grøn strøm, så energien kan komme fra alt fra kul til vindmøller og bølgeenergi.

– Det giver en større forsyningssikkerhed, siger Alex Landex.

Han tør dog ikke spå om, hvorvidt private tog og en elektrificering i fremtiden også vil give danskerne billigere tog.

– I dag har DSB kontrakt med ministeriet, og det vil et nyt selskab formentlig også have. Jeg vurderer ikke nødvendigvis, der vil være den store forskel for passagererne, men håbet er vel en øget konkurrence, der vil kunne mærkes – også hos forbrugerne, siger Alex Landex.