Forbudt at få børn i Skansedal

Gammel vedtægt forbyder at have børn under 14 år boende. Det rammer to unge par, som venter børn

Foto: Steen Trolle

To unge par står til at blive smidt af boligbebyggelsen Skansedal i Fredskovhellet i Hillerød, fordi de venter børn. Skansedalen har nemlig en vedtægt fra 1970erne, som siger, at der ikke fast må bo børn under 14 år.

Det skriver Frederiksborg Amts Avis, som har talt med de kommende mødre, som forgæves har forsøgt at få ændret vedtægterne.

"Vi vidste det godt, da vi flyttede ind, men vi havde svært ved at tage vedtægterne alvorligt og tænkte, at det måtte kunne løses, hvis vi ønskede at få børn," siger den 21-årige Carina Wegener Hansen til avisen.

På den seneste generalforsamling i ejerforeningen stillede de forslag om at få fjernet den diskriminerende vedtægt. Men forslaget faldt med 16 stemmer mod 12.

Noget tyder dog på, at tiden arbejder for de unge par. Formanden for Danske Boligadvokater, Henrik Høpner, siger til Københavns Radio, at vedtægten strider mod menneskerettighederne og skal fjernes. Det vil dog kræve en domstolsafgørelse, hvis ikke ejerforeningen selv fjerner den frivilligt.

Forbudet mod børn blev indført for at sikre, at lejlighederne gik til enlige og ældre. I dag er situationen imidlertid en helt anden. Plejehjemmet Skansedal, der ligger i tilknytning til boligkomplekset, skal til næste år omdannes til penthouselejligheder, og den nye ejer af plejehjemmet, Molarco Finans Aps, siger til Frederiksborg Amts Avis, at han ønsker vedtægten om forbud mod børn under 14 år fjernet.