Forbrugerrådet Tænk finder PFAS i imprægneringssprays

En test af imprægneringssprays foretaget af Forbrugerrådet Tænk viser PFAS i syv ud af 16 produkter.

Syv ud af 16 testede imprægneringssprays indeholder PFAS. Alle produkterne er blevet købt i fysiske danske butikker. (Arkivfoto).

Syv ud af 16 testede imprægneringssprays indeholder PFAS. Alle produkterne er blevet købt i fysiske danske butikker. (Arkivfoto).

Syv ud af 16 testede imprægneringssprays indeholder PFAS.

Det viser en undersøgelse foretaget af Forbrugerrådet Tænk, som har testet imprægneringssprays til blandt andet tøj og møbler.

– PFAS er noget, man sagtens kan bruge i imprægnering. Men vi vil gerne kunne give forbrugerne gode råd og vejledning, i forhold til hvilke produkter man skal vælge for at undgå PFAS, siger Christel Kirkeby, som er projektleder i Forbrugerrådet Tænk.

Det er helt almindelige tilgængelige imprægneringssprays, som Forbrugerrådet Tænk har testet.

– Vi har været ude at købe dem i butikkerne, som forbrugerne ville gøre. Så har vi sendt dem til analyse på et testlaboratorium, siger Christel Kirkeby.

– Derefter har vi sendt resultaterne til producenterne for at gøre dem opmærksom på, hvad vi har fundet.

Christel Kirkeby slår fast, at man som forbruger ikke skal være nervøs, hvis man har brugt en imprægneringsspray med PFAS. Men hun anbefaler, at man undgår produkter med PFAS.

Samme anbefaling kommer fra Xenia Trier, som er lektor i analytisk miljøkemi på institut for plante- og miljøvidenskab ved Københavns Universitet.

– Jeg vil klart mene, at man skal prøve at undgå det, især fordi der findes flere PFAS-frie imprægneringsmidler. Hvorfor så løbe en unødvendig risiko?, siger hun.

Xenia Trier påpeger, at i forhold til farligheden af PFAS-stofferne, skal folk ikke være bekymrede, hvis de har fået det på sig.

– I forhold til farligheden bliver man ikke syg af at blive udsat for det engang i mellem. Problemet opstår når man gentagne gange bliver udsat for det, fordi det ophober sig, siger hun.

– Derfor man skal prøve at undgå alle kilder til det her. Og det her er en direkte eksponeringskilde.

Stofferne, som Forbrugerrådet Tænk har fundet i produkterne, er ikke ulovlige.

Hvis man vil undgå en imprægneringsspray med PFAS, skal man kigge efter produkter, hvor der står PFC-fri, PFAS-fri, Flourstoffri eller Fluorcarbonfri.

I Forbrugerrådet Tænk arbejdes der for et nationalt forbud mod PFAS.

/ritzau/