Forbrugerne i USA ser sort på fremtiden

Tirsdagens tal for den amerikanske forbrugertillid skuffede voldsomt her 10 uger inden præsidentvalget i USA.

Forbrugertilliden i USA skuffer fælt, netop som valgkampen op til det amerikanske præsidentvalg med partikonventerne er på vej ind i sin afgørende fase.

Forbrugertilliden landede i august på 60,6, hvilket er det laveste niveau i ni måneder.

Økonomerne havde ventet en lille fremgang til 66 fra 65,4 i juli. Der er dog stadig et stykke ned til niveauet for et år siden, hvor forbrugertilliden i verdens største økonomi var helt nede på 45,2.

Ifølge makroanalytiker Kim Fæster fra Jyske Bank kan den overraskende negative forbrugertillid forklares med udsigten til skatteforhøjelser, offentlige besparelser samt stigende priser på fødevarer og energi.

– Det er specielt situationen på arbejdsmarkedet på seksmåneders sigt, der gør amerikanerne mere sortsynede, skriver økonomen i en kommentar til tirsdagens tal, der peger i retning af en vækst i privatforbruget på lidt over en procent.

Det vil ifølge analytikeren være ganske skuffende. Han peger dog samtidig på, at forbrugernes økonomi i øjeblikket bliver understøttet af fornuftige aktiemarkeder og en beskæftigelsesfremgang i juli.

Her viste beskæftigelsen uden for landbruget en stigning på 163.000, mens der blot var ventet 100.000 flere arbejdspladser. I det private erhvervsliv voksede antallet af arbejdspladser med 172.000 mod en ventet stigning på 110.000.

– Forbrugernes aktuelle vurdering holdes oppe af en vis optimisme på arbejdsmarkedet, hvilket givetvis kommer i kølvandet på den solide stigning i beskæftigelsen i juli, skriver Kim Fæster.

Også huspriserne er med til at holde humøret en smule oppe.

Tal fra S&P/Chase-Shiller, der dækker mere end 80 procent af boligmarkedet i USA, viste nemlig tirsdag en stigning i huspriserne i andet kvartal på 6,9 procent, mens de mere pessimistiske analytikerne havde ventet en tilbagegang i huspriserne på 0,3 procent.

Trods de stigende huspriser venter Kim Fæster ikke, at forbrugertilliden vil stige igen, før præsidentvalget er overstået i starten af november.