Forældre overser børns syn

Mens der er totalt styr på den nye skoletaske, madkasse og penalhus, når det nye skoleår starter, kniber det mere med at sikre, om børnenes syn nu også er optimalt til endnu et udbytterigt år på skolebænken.To ud af tre forældre til børn under 12 år har aldrig fået tjekket, om deres børns syn egentlig er, som det skal være. Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet Megafon har udarbejdet op til skoleårets start.

Foto: APELAND
Louis Nielsen sætter fokus på børns syn i forbindelse med skolestart og tilbyder gratis råd, vejledning og gratis briller til børn under 12 år.
Louis Nielsen sætter fokus på børns syn i forbindelse med skolestart og tilbyder gratis råd, vejledning og gratis briller til børn under 12 år.

– Børn er ofte ikke klar over, at de har problemer med synet, og det får dem måske til at gætte sig frem eller snyde, når synet svigter.

Det kan give indtryk af, at barnet er uintelligent eller opfører sig dårligt, selv om adfærden rent faktisk skyldes nedsat syn, siger chefoptiker Michael K. Hansen hos Louis Nielsen i Kalundborg.

Problemer med synet kan påvirke barnets indlæring i skolen. Det kan give ubehag, vanskeligheder med koncentrationen, vanskeligheder med læsning og helt generelt gøre det svært for barnet at følge med.

Symptomer- Heldigvis fejler de fleste børns syn ikke noget, men hvis der er den mindste mistanke, kan vi naturligvis kun råde forældrene til at få det tjekket. Det tager ikke mange minutter og er gratis i forbindelse med skoleårets start, siger chefoptiker Michael K. Hansen, som tilføjer, at der er en række symptomer, som man som forældre selv kan holde øje med:

Indlæringsvanskeligheder: problemer med at fokusere og koncentrere sig, svært ved at sidde stille.

Læseproblemer: langsom læsehastighed, springer linjer over eller gentager dem, problemer med at huske teksten, der netop er blevet læst, blander bogstaverne b og d og u og p og q sammen.

Nedsat syn: dobbeltsyn, ser teksten sløret, lukker det ene øje ved læsning, drejer hovedet ved læsning eller kniber øjnene sammen.

Fysiske problemer: hovedpine, ofte i panderegionen og/eller bag øjnene, trætte og ømme øjne eller sidder meget tæt på tv eller computer.

Problemer med fin- og grovmotorik: problemer med at gribe og kaste og problemer med boldspil generelt, balanceproblemer/ svimmelhed eller generel klodsethed.Råd og vejledningLouis Nielsen tilbyder gratis råd og vejledning hele august til alle børn under 12 år og deres forældre, ligesom Louis Nielsen også tilbyder et par gratis briller til alle børn under 12 år med et dokumenteret behov for briller.

– Moderne forældre får tjekket alt muligt andet omkring deres børns helbred og velbefindende, så hvorfor ikke også synet?

– Vi synes, at det her er så vigtigt, at vi stiller os gratis til rådighed med råd og vejledning, og er vi ikke i stand til selv at hjælpe, kan vi henvise til nogen, der kan – eksempelvis øjenlægen, hvis der er behov for det. Så kig bare ind til os, siger Michael K. Hansen.