Folketingsvalget i billeder: Dronningesejr og kongefald

Tre stærke kvinder og to stærke mænd løb med vælgernes gunst

Folketingsvalget i billeder: Dronningesejr og kongefald

Mette Frederiksen og Socialdemokraterne fik succes efter tre år ved regeringsmagten.

Foto: Kenn Thomsen

Det var dronningesejr og kongefald, da danskerne tirsdag gik til Folketingsvalg. Kryds blev sat og stemmer talt op. Tilbage efter fire ugers valgkamp står at tre stærke kvinder og to mænd løb med vælgernes gunst, mens der var prügelknabe til en kvinde og tre mænd.

Mette Frederiksen kom efter tre år på statsministerposten styrket ud af valget og kan notere, at trods coronakrise og minkskandale, så gik hun og Socialdemokraterne frem.

Fremgang var der i allerhøjeste grad også til Inger Støjberg, der med sit nye parti DanmarksDemokraterne brager ind i Folketinget med 14 mandater.

Nye Borgerlige med Pernille Vermund i spidsen gik også frem. Her udvides folketingsgruppen med to medlemmer, så den ny tæller seks.

Også Pia Olsen Dyhr og Francisca Rosengren går frem, hvilket giver henholdsvis SF og Alternativet et ekstra mandat.

På kvindesiden var valgets helt store taber Sofie Carsten Nielsen. De Radikale mister mere end halvdelen af dets folketingsmedlemmer. Heller ikke Enhedslistens nye kvindelige frontfigur, Mai Villadsen, formåede at holde fast i vælgerne. Her blev det til en tilbagegang på fire mandater.

Inger Støjberg brager ind i Folketinget med sit nye parti DanmarksDemokraterne. Foto: Thomas Olsen

Pernille Vermund og Nye Borgerlige går frem med to mandater. Foto: Thomas Olsen

Sofie Carsen Nielsen havde mistillid til Mette Frederiksen. Den samme mistillid havde vælgerne ikke, så de Radikale tabte stort. Foto: Thomas Olsen

Løkke og Vanopslagh slog knockout

På herresiden slog Lars Løkke og Alex Vanopslagh til. De nærmest knockoutede de traditionelle højrepartier som Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti. Lars Løkkes nye parti, Moderaterne, kan sætte sig i 16 folketingssæder. Her får de følgeskab af 14 fra Liberal Alliance, som i forvejen havde fire pladser i folketingssalen.

Der er nu også nok at ledige stole at sætte sig i. Venstre med Jakob Elleman-Jensen i spidsen efterlader 20 tomme stole, mens Dansk Folkeparti, og Morten Messerschmidt må lette sig for 11 stole i salen.

Heller ikke de Konservative får helt så mange stole at udfylde, som det så ud til, da valget blev udskrevet. En turbolent periode for de Konservatives Søren Pape Poulsen fik voldsom indflydelse på valgresultatet. I stedet for at vinde mandater og række ud efter statsministerposten, må det gamle højreparti se ind i en ny folketingsperiode med to færre medlemmer i folketingssalen.

Lars Løkke Rasmussen havde succes med sin nye midtersøgende politik. Foto: Kristian Jørgensen

Der var voldsomme tærst til Jakob Ellemann-Jensen og Venstre. Foto: P F SKIOLD

Søren Pape Poulsen rakte ud efter statsministerposten, men personlige forhold spændte i den grad ben for drømmen. Foto: Thomas Olsen
Morten Messerschmidt formåede ikke at stoppe blødningen, og Dansk Folkeparti blev reduceret med to-tredjedele. Foto: Thomas Olsen

Se billeder fra valgaften

To af Sjællandske Mediers dygtige fotografer, Thomas Olsen og Kenn Thomsen, var på Christiansborg hele tirsdag aften, hvor valgresultaterne rullede ind. Med deres kameraer fangede de glæde, grin og grimasser.