Folketinget skal tirsdag rydde vejen for retssag mod DF-formand

Afstemning om Messerschmidts immunitet er formalitet, men retssag kan blive skelsættende, siger Hans Engell.

Morten Messerschmidt (DF), René Christensen (DF) og Peter Kofod (DF), efter at de mandag havde været til regeringsforhandlinger i Statsministeriet. Her sagde DF-formanden, at han ser frem til afstemningen om at ophæve hans immunitet.

Morten Messerschmidt (DF), René Christensen (DF) og Peter Kofod (DF), efter at de mandag havde været til regeringsforhandlinger i Statsministeriet. Her sagde DF-formanden, at han ser frem til afstemningen om at ophæve hans immunitet.

Tirsdag skal Folketinget stemme om, hvorvidt DF-formand Morten Messerschmidts parlamentariske immunitet skal ophæves, så han kan blive stillet for retten tiltalt for misbrug af EU-midler og dokumentfalskneri.

Forventningen er, at et enigt Folketing vil ophæve formandens immunitet.

Selvom det har karakter af ren formalitet, ændrer det ikke på, at selve sagen kan komme til at få stor politisk betydning.

Det vurderer politisk kommentator Hans Engell.

– Det må betragtes som en formalitet. Det er jo en helt almindelig retssag, hvor alt materiale er lagt frem, siger han.

– Men det ændrer jo ikke på, at sagen mod Morten Messerschmidt bliver ekstremt vigtig for ham og for dansk politik.

Den såkaldte Meld- og Feld-sag har spøgt i flere år. I august sidste år blev Morten Messerschmidt idømt seks måneders betinget fængsel.

Men sagen skal nu gå om, fordi Morten Messerschmidt klagede over en af sagens dommere, som han mente var inhabil, fordi dommeren var kommet med kritiske tilkendegivelser på Facebook om DF og Messerschmidt.

Landsretten gav Messerschmidt medhold. Derfor skal sagen nu begynde forfra.

– Vi må forvente en retssag, som kan blive meget mere konfrontatorisk, end da sagen verserede ved byretten i første omgang, siger Hans Engell.

– Der er ingen tvivl om, at Messerschmidt denne gang har forberedt sit forsvar ekstremt grundigt.

– Jeg tror, vi skal vente et opgør, som bliver langt hårdere end sidste gang, efter at Peter Skaarup, Kristian Thulesen Dahl og en række andre har forladt Dansk Folkeparti.

Morten Messerschmidt siger, han ser frem til tirsdagens afstemning.

Dansk Folkeparti har ligefrem kæmpet for, at Folketinget kunne stemme så hurtigt som muligt. Partiet er bange for, at retten ikke kan nå at afgøre sagen indenfor de berammede dage, og at den derfor må udskydes.

– Jeg synes, at det er fuldstændig vanvittigt, at man ikke bare gjorde det (stemte, red.) i sidste uge, og at den her sag, som i forvejen er på sit ottende år, har skulle forlænges, sagde Morten Messerschmidt til pressen mandag.

– Jeg ser bare frem til at få det afklaret, så det hele kan komme frem i et åbent lys.

Det er uvist, om Morten Messerschmidt kan fortsætte som formand for Dansk Folkeparti, hvis han bliver dømt igen.

Sagen skulle oprindeligt være begyndt i Retten på Frederiksberg den 16. november, men forventes nu indledt den 22. november.

Udsættelsen skyldes folketingsvalget og det faktum, at der igen skal stemmes om Messerschmidts immunitet.

Da Folketinget i april 2021 i første omgang stemte om Messerschmidts immunitet, blev den ophævet med 96 stemmer for og 0 imod.

/ritzau/