Første Guantanamo-fange for retten i USA

Ahmed Khalfan Ghailani, der er fange fra Guantanamo, møder op i retten i New York. Han er den første Guantanamo-fange, der får sin sag for en domstol i USA.

Onsdag aften blev den første fange fra Guantanamo stillet for en domstol i USA. Det bliver en test for præsident Barack Obama, der har lovet retssikkerhed – selv for terrorister.

Den anklagede, Ahmed Khalfan Ghailani, stammer fra Tanzania. Han blev ført ind i retten i New York ikke mange gader fra World Trade Center, hvor islamiske terrorister dræbte 2700 mennesker i 2001.

Han er ikke tiltalt for angrebet på World Trade Center, men for hans rolle, da to amerikanske ambassader i Afrika blev angrebet i 1998. Terrorangrebene kostede 224 mennesker livet.

Han smilede og lavede sjov med sin advokat, da han trådte ind i retten klædt i en v-formet lyseblå trøje og hvid skjorte. Førstedagen var viet til procedurer, og der er ikke sat startdato på selve retssagen.

Anklagemyndigheden siger, at Ghailani er en tidligere hjælper for Osama bin Laden, mens hans forsvarere anfægter, at han kan dømmes på udtalelser, han har fremsat under tortur i fangelejren Guantanamo.

Ghailani erklærede sig allerede sidste år ikke-skyldig i anklagerne. Han risikerer fængsel på livstid.

Der har tidligere været forsøg på at få startet en retssag i New York mod Khalid Sheikh Mohammed. Han er den mest berygtede fange i Guantanamo på Cuba, hvor formodede terrorister blev interneret efter terrorangrebet den 11. september 2001. Han regnes for hjernen bag terrorangrebene på USA.

Men retssagen blev udsat efter voldsomme protester fra mange newyorkere. Der har ikke været samme opstandelse om Ghailani.

Konkret anklages han for at have hjulpet med til at fylde en lastbil med sprængstof, der blev brugt under et angreb på USA's ambassade i Dar-es-Salaam, Tanzania i 1998. Samme dag blev en bombe sprængt ved den amerikanske ambassade i Kenyas hovedstad, Nairobi.