
FAKTA: Det skriver seruminstitut om mulighed for avlsmink
Tirsdag aften sagde fødevareminister Mogens Jensen (S) opsigtsvækkende, at en lille gruppe avlsmink kan holdes i live, så en bestand kan genopbygges efter corona.
Det sagde han, efter at regeringen i en uge har holdt fast i, at alle mink i Danmark skal slås ned efter fund af muteret covid-19 i mennesker spredt fra mink.
Udmeldingen kommer efter en vurdering fra Dansk Veterinær Konsortium under Statens Serum Institut og Københavns Universitet sendt til forhandlingerne om kompensation til minkavlerne.
Læs uddrag af vurderingen, som Ritzau har set, her:
* Der er ikke metoder eller teknikker udviklet, som muliggør anvendelsen af indsamlet sæd, æg eller embryoer med henblik på bevarelse af minks avlsmateriale.
* Der findes mange forskellige farvemutationer, og nogle af disse giver i fællesskab de nuværende farvelinjer. Hvis man gemmer for eksempel otte farvelinjer, kan størstedelen af produktionen genoptages herfra.
* For hver af de større linjer bør der gemmes mindst 5000 avlstæver og 2000 avlshanner, hvilket resulterer i 56.000 avlsdyr. Disse avlsdyr bør udvælges på tværs af farme for at sikre så bred en genetisk base som muligt.
* Flaskehalsen er, at man cirka kan opskalere til 2,5 gange det antal tæver, man havde året før. Det vil sige, at hvis man starter med 5000 tæver, vil det optimistisk set tage fire år at komme op over en halv million tæver, hvilket er væsentligt mindre end det niveau, der er i dag.
* Det vurderes, at det vil være muligt at opbevare et sådant antal dyr på en sundhedsmæssig forsvarlig måde enten i flere lukkede biosikrede enheder.
* Eller ved spredning af minkene på mange mindre eksisterende farme med eksempelvis 500-3000 dyr per enhed. Og således at der er god afstand imellem dyrene samtidig med overholdelse af nærmere specificerede retningslinjer for smittekontrol.
Kilder: Dansk Veterinær Konsortium, Statens Serum Institut, Københavns Universitet.
Fødevareminister Mogens Jensen (S) afviser, at regeringen har foreslået, at man kan bevare 56.000 avlsmink. Det siger han torsdag til TV2 News og DR torsdag.
De 56.000 mink kommer fra et svar fra Statens Serum Institut på et spørgsmål fra de igangværende forhandlinger om kompensation til minkerhvervet, der forholder sig til muligheden for at fastholde en lille avlsbestand.
– Under forhandlingerne om kompensationspakken for minkavlerne er der blevet spurgt ind til af flere partier, om det var muligt at lave en avlsbank, en genetikbank for avlsdyr.
– Det har regeringen så forespurgt sundhedsmyndighederne om. Og her der det kommet frem, at det er muligt at lave en meget begrænset gruppe af avlsdyr, som kan leve under meget isolerede forhold. Så man undgår, at der er coronasmitte.
Og han tilføjer:
– Jeg opfatter det som en idé, der er lukket.
Blandt andet fordi, at minkerhvervet selv har afvist meningen med at beholde så få avlsdyr, når branchen i dag har 15-17 millioner mink i alt at gøre godt med.
Onsdag i sidste uge fortalte regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen, at det var besluttet, at alle mink – syge som sunde – skulle slås ned, efter at mutationer af covid-19 havde spredt sig fra dyr til mennesker.
Tirsdag aften sagde ministeren følgende til TV Midtvest, hvilket skabte forvirring:
– Minkavlen kan ikke gøre for, at coronaen er kommet. Vi gør, hvad vi kan for at se på, hvorvidt det er muligt at bevare avlsdyr.
– Regeringen har intet imod minkavl. Tværtimod har vi været med til at fremme minkavl. Det er en vigtig økonomi og mange arbejdspladser.
I Folketingssalen sagde fødevareministeren så sent som onsdag om muligheden for at bevare "begrænset antal levende mink":
– Muligheden er til stede, og det støtter regeringen.
Regeringen er kommet i problemer, fordi der mangler lovhjemmel til at slå mink ned uden for smittezoner i Nordjylland.
Medier skriver, at muligheden for at bevare en genetikbank på 56.000 dyr er et forslag fra regeringen. Det er IKKE korrekt. Vi har spurgt myndighederne efter anmodning fra andre partier i forhandlinger. En genetikbank på 56.000 mink, er ikke en farbar vej for branchen #dkpol
— Mogens Jensen (@MogensJensenS) November 12, 2020