FN-leder frygter bandekaos i Haiti

Lederen af FN-styrkerne i Haiti frygter, at landet bliver yderligere destabiliseret af de mange bandemedlemmer, der flygtede fra fængslet efter jordskælvet.

En blodig bandekrig er ifølge FN tæt på at blive udløst i det jordskælvsramte Haiti. Truslen tårner sig mest frygtindgydende op i hovedstaden Port-au-Prince og i den berygtede bydel Cité Soleil.

Brasilianeren Floriano Peixoto, der er leder af FN's fredsbevarende styrker i Haiti, mener, at de 5000 bandemedlemmer, som flygtede fra fængslet i forbindelse med jordskælvet den 12. januar, nu forsøger at genoptage aktiviteterne i de brutale bander.

– Mit indtryk er, at de prøver at reorganisere sig selv for at etablere en slags personligt kongerige inde i slumområderne. De bliver nødt til at slås med hinanden for at etablere det. Det er det, vi ikke ønsker, siger Floriano Peixoto og slår fast, at det er hans intention at undgå, at banderne får "nogen form for handlefrihed".

Jordskælvet og den efterfølgende fangeflugt risikerer at ødelægge fremskridtene i den offensiv mod bandevolden, som FN tog initiativ til i 2007. De nuværende kaotiske forhold i landet har desuden gjort adgangen til våben nemmere for bandemedlemmerne.

For nyligt advarede FN i en rapport om, at de haitianske bander vil være det lokale politi og FN's styrker overlegne, når USA i de kommende måneder trækker deres mere end 10.000 mand ud af landet.

Snart suppleres FN-styrkerne imidlertid af 900 brasilianske soldater, der vil patruljere i de usikre gader.

Over 200.000 mennesker mistede livet, da jordskælvet i sidste måned ramte Haiti. Det kraftige skælv havde epicenter tæt på Port-au-Prince, hvor der bor over to millioner mennesker.