Fluerne trives i Svinninge

Foto: Jens Wollesen, Anders Vestergaard

For 28 år siden løb en flok unge mænd fra Kundby rundt og hyggede sig med lidt indendørs fodbold. Det gav i reglen en naturlig tørst, som blev slukket på Gislinge Kro over et spil dart.

Men øllene var trods alt billigere hjemme i privaten, og så blev der hurtigt skillinget sammen til en dartskive og et sæt pile hjemme hos en af boldspillerne.

Efter noget tid opdagede de en flue midt i et spindelvæv i hjørnet af værelses-vindueet, og når gutterne mødtes omkring skiven til en omgang 501, blev det efterhånden et ritual lige at prikke til fluen, inden man kastede den første pil.

Den unge mands mor fik strenge ordrer om ikke at gøre rent i vindueshjørnet, men en skønne dag var spindelvæv og flue alligevel forsvundet.

– Det er meget banalt, men da vi senere skulle finde et klubnavn, var der ingen tvivl om, at den selvfølgelig skulle hedde Fluen. Og den blev også senere vores logo, fortæller Dartklubben Fluen Sjællands formand siden 1990, Jens Martin Jensen, der i sin tid var en af de fodboldspillende initiativtagere til dartklubben, som snart i 20 år har holdt til i de indbydende lokaler under Svinninge Bibliotek.

Her mødes de omkring 35 medlemmer – 25 seniorspillere og 10 juniorspillere – i forskelligt antal til mandagens træning, hvor der på de fleste af de i alt 10 baner er fuld gang i det populære 501-spil, hvor man i færrest mulige forsøg med pilene skal spille sig ned fra 501 til nul.

Dartsporten oplever i disse år en stigende interesse med fremgang i klubbernes medlemstal og i antal klubber som konsekvens.

Også i det nordvestsjællandske hjørne er der dukket nye klubber op på det seneste. Odsherred Dartklub, der holder til på Gruntvigsskolen i Nykøbing Sj. og en dartklub i Kalundborg er nyeste skud på stammen.

I det nordvestsjællandske område er Holbæk Dart Center medlemsmæssigt størst, tæt fulgt af Vestsjæll-Ænderne fra Jerslev og så Fluen Sjælland fra Svinninge. Færrest medlemmer har i øjeblikket Kundby Spidserne og dartklubben i Undløse.

Selv om formand Jens Martin Jensen godt kunne tænke sig endnu flere medlemmer, har også Fluen Sjælland oplevet en øget interesse for pilesporten. Og ifølge formanden, der ikke selv er turneringsaktiv, men foretrækker at organisere, peger pilen på to grunde til at sporten er i aktuel fremgang.

– For det første er dart blevet en voksende tv-sport, hvor flere og flere ser de store turneringer med masser af tilskuere og god stemning. Og så tror jeg, at sociale medier som f.eks. Facebook har været med til at sætte skub i udviklingen, fortæller Jens Martin Jensen.

Læs mere om Dartklubben Fluen Sjælland i tirsdagens udgave af dagbladet Nordvestnyt.