Flere klager over politiets adfærd

Danskerne er blevet opmærksomme på klagemulighederne, siger kontorchef fra Den Uafhængige Politiklagemyndighed

Sidste år blev en politibetjent anmeldt og dømt for at have været i besiddelse af euforiserende stoffer på et diskotek, hvilket efterfølgende førte til hans afskedigelse.

Sagen er en af de 496 straffesager mod politipersonale, som Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) modtog og registrerede i 2014. Det skriver Politiken søndag.

Henvendelserne, som hovedsagelig kommer fra borgerne, er steget fra 433 sager i 2013, og det svarer til en stigning på 14,5 procent, fremgår det af den netop udgivne årsberetning for 2014 fra DUP.

Stigningen i straffesagerne, som kan være hastighedsovertrædelser, færdselsuheld og diverse andre sager, som ikke decideret handler om politiets daglige opførsel over for borgerne, er dog ikke et udtryk for, at politifolk i stigende grad er i konflikt med straffeloven, forklarer kontorchef Charlotte Storgaard fra DUP til Politiken.

– Den er snarere et udtryk for, at klagemyndigheden nu har eksisteret i tre år, og at folk ved, hvor de skal søge hen. Stigningen viser, at borgerne benytter os til at klage over politiet, siger hun til Politiken.

Mange af de indkomne straffesager er stadig under behandling, og kun nogle af dem har fundet deres afslutning, som sagen om betjenten fra diskoteket, men ifølge årsberetningen blev der fundet grundlag for en egentlig tiltale i 12 straffesager sidste år.

Politiklagemyndigheden kan konstatere, at der er sket en stigning på 2,2 procent i antallet af anmeldelser om færdselslovsovertrædelser blandt betjente.

Af de 1614 egentlige sager udgjorde 40 procent klager over politipersonalets adfærd.