Flere boliger til salg – nogle steder

Der har været talt og skrevet meget om, at udbuddet af boliger til salg har været i nærmest eksplosiv stigning gennem det meste af 2006.

Foto: Michael Braunstein

Således havde ejendomsmæglerne cirka 32.000 boliger på hylderne omkring årsskiftet, mens der netop nu er mere end 50.000 boliger til salg.

At der er meget mere til salg er helt rigtigt – men kun nogle steder. I dele af landet, er udbuddet nemlig ikke steget, men tværtimod faldet. Det viser en optælling Danmarks største mæglerkæde, EDC, har foretaget

Optællingen viser også, at 25 procent af alle lejligheder til salg i København kun eksisterer på tegnebrættet, idet de slet ikke er opført endnu.

"Når tallene brydes ned på ejendomstyper og amter tegner der sig et noget mere nuanceret billede af det aktuelle boligmarked. Ikke mindst viser det sig, at det først og fremmest er på ejerlejlighedsmarkedet, og at det kun er i HT-området og i Århus amt at udbuddet er voldsomt stigende," siger daglig leder Anders Pedersen fra EDC My House i Allerød.

Analysen viser, at antallet af ejerlejligheder til salg i Københavns amt og de to hovedstadskommuner på 1 år er steget fra ca. 3.000 til godt 8.000 – det vil sige næsten en tredobling. Heraf er de 2.000 dog slet ikke opført endnu. I Århus amt er der i dag dobbelt så mange lejligheder til salg som for et år siden. Til sammenligning er udbuddet af ejerlejligheder i resten af landet steget med 37 procent i samme periode – altså væsentligt mindre.

Kigger man på villaerne, viser billedet sig endnu tydeligere: Der er på landsplan cirka 30 procent flere villaer til salg i dag end for et år siden, men det fordeler sig med et plus på 123 procent i HT-området og Århus, mens der i resten af landet kun er kommet cirka 2 procent mere til salg. I alle de jyske amter, bortset fra Århus og Vejle, er der endda mindre til salg i dag end for et år siden.

"Tallene dokumenterer tydeligt, at boligmarkedet på kort tid er vendt helt om. Det er netop i de dyreste områder at udbuddet af boliger til salg stiger så voldsomt, mens der er fint gang i handlen i resten af landet. Det tager vi som udtryk for, at priserne har nået toppen i København og Århus, og at efterspørgslen derfor retter sig mod de lidt billigere randområder," siger Anders Pedersen.